ΑΘΗΝΑ
03:58
|
05.05.2024
O Λετονός ΥΠΕΞ κύρηξε τον Ρώσο δημοσιογράφο Βλαντίμιρ Σολοβιόφ persona non grata.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών Ε.Ρινκέβιτς, αποφάσισε να συμπεριλάβει τον Ρώσο δημοσιογραφο, Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, στη λίστα των προσώπων non gratae, σύμφωνα με σημερινή ανάρτησή του (18/2) στο Twitter.


“Βάσει του άρθρου 61 παράγραφος 2 του Μεταναστευτικού Νόμου, έχω λάβει απόφαση σχετικά με την εγγραφή του Ρώσου πολίτη Βλαντίμιρ Σολοβιόφ στον κατάλογο των ανεπιθύμητων προσώπων για τη Δημοκρατία της Λετονίας, θεσπίζοντας την απαγόρευση εισόδου του στη Λετονία για αόριστο χρονικό διάστημα. Δεν είναι αποδεκτό για τη Λετονία να δοξάζει τον ναζισμό” αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ρινκέβιτς, στρουθοκαμηλίζοντας για τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιώδων ελευθεριών που λαμβάνουν χώρα στη Λετονία.

Ο Rinkēvičs δήλωσε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων LETA ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε “στοχεύσει” εδώ και πολύ καιρό τον Σολοβιόφ.

Yπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, το Εθνικό Συμβούλιο Ηλεκτρονικών Μέσων της Λετονίας απαγόρευσε τη μετάδοση του τηλεοπτικού καναλιού RT της Ρωσίας για ένα έτος. Η πρόφαση για τη φίμωση ήταν τέσσερις εκπομπές του προγράμματος οι οποίες σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, προκάλεσαν μίσος και περιείχαν εκκλήσεις για πόλεμο. Μεταξύ αυτών ήταν και η εκπομπή “το απόγευμα της Κυριακής με τον Βλαντίμιρ Σολοβιόφ”.

“Αυτός ο κύριος είναι ιδιαίτερα έμπειρος σε διάφορα είδη παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Ομοίως, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και όσα είπε για τον Χίτλερ, ότι ήταν γενναίος και πολεμούσε στο μέτωπο, ήταν μια απαράδεκτη δόξολογία των εγκλημάτων του ναζισμού και του αρχηγού τους. Τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν καμία θέση στη Λετονία”, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, παραβλέποντας προφανώς την ηρωοποίηση των ναζί εγκληματιών και των δοσίλογων στη Λετονία, την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και το πογκρόμ κατά Ρώσων δημοσιογράφων που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

“Τώρα πρέπει να σκεφτούμε ποιον θα μηνύσουμε” απάντησε ο Σολοβιόφ, διευκρινίζοντας ότι το κανάλι Russia-1 δεν αναμεταδίδει το πρόγραμμά του στη Λετονία.

“Προφανώς, ο υπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Κρίνει από λογαριασμούς υποστηρικτών του Ναβάλνι στο Twitter, όχι από το ίδιο το πρόγραμμα, στο οποίο αναφέρθηκε το επίθετο του ναζιστή εγκληματία Χίτλερ” σημείωσε ο Σολοβιόφ, αντιδρώντας στην απόφαση.

Επιπλέον, τόνισε ότι στην συγκεκριμένη εκπομπή που αναφέρεται ο υπουργός, δόθηκε έμφαση στην “πλήρη καταδίκη του ναζισμού”, εκφράζοντας την πεποίθησή πως ο Ε.Ρινκέβιτς έχει παραπλανηθεί.

“Με κατηγορούν εμένα, έναν Εβραίο και αντιφασίστα, ως υποστηρικτή του ναζισμού κάτι το οποίο αποτελεί μία προσβολή στη μνήμη όλων των συγγενών μου που έπεσαν θύματα των ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου” στηλίτευσε ο δημοσιογράφος.

Όπως και να έχει η δικαιολογία του Ρινκέβιτς αποτελεί κυνική προσπάθεια να αιτιολογηθεί η λογοκρισία, η οποία συνδυάζεται με την απροκάλυπτη ρωσοφοβία και έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της σημερινής πολιτικής ατμόσφαιρας στη Λετονία, που τη συγκαλύπτει (πάντα) υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα