ΑΘΗΝΑ
15:37
|
26.04.2024
Παρόλα αυτά η Uber προσπαθεί να γλιτώσει ισχυριζόμενη πως η απόφαση αφορά "ένα μικρό μέρος οδηγών"...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απεφάνθη το (υπό φυσιολογικές συνθήκες) σχεδόν αυτονόητο: οι “εργολάβοι” της πλατφόρμας υπηρεσιών “ταξί”, UBER, είναι τελικά εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα, όπως π.χ. ο κατώτατος μισθός, άδεια μετ’ αποδοχών και διαλείμματα ξεκούρασης.

An Uber driver in London last year.

Το νήμα της υπόθεσης χάνεται κάπου στο 2016 όταν δύο θαρραλέοι οδηγοί αυτοκινήτων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες και τα αυτοκίνητά τους στην UBER προσφέφυγαν σε δικαστήριο του Λονδίνου διεκδικώντας τα δικαιώματά τους γιατί η πολυεθνική με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ τους αντιμετώπιζε πολύ βολικά σαν “εργολάβους.

Uber drivers Yaseen Aslam, left, and James Farrar, pose outside the Court of Appeal in London in 2018.

Η εταιρία που εδρεύει στη Silicon Valley κατέθεσε τότε έφεση κατά της αρχικής απόφασης, φθάνοντας έως το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Σήμερα λοιπόν ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζορτζ Λέγκατ ανακοίνωσε την απόφαση που ήταν η ομόφωνη απόρριψη της έφεσης της Uber. “Η νομοθεσία έχει στόχο να προσφέρει συγκεκριμένη προστασία σε ευπαθείς πολίτες που έχουν περιορισμένο ή και καθόλου δικαίωμα λόγου για το μισθό και τις εργασιακές τους συνθήκες”. Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων υπαλλήλων της UBER που από την πολυεθνική αντιμετωπίζονται σαν “εργολάβοι” (όπως κάνουν και διάφορες άλλες πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο και είναι γνωστές σαν gig economy, όπου προσφέρεται η εργασία “με το κομμάτι”, “εργολαβικά”…).

Έπεται συνέχεια…

Η Uber ανέφερε σήμερα, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι η ετυμηγορία δεν αφορά το σύνολο των 60.000 οδηγών που έχει σήμερα στη Βρετανία, αλλά ένα μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησε την εφαρμογή της εταιρίας…το 2016!

«Σεβόμαστε την απόφαση του Δικαστηρίου που επικεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή της Uber το 2016», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας για τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη Τζέμι Χέιγουντ.

Ο Χέιγουντ ισχυρίστηκε δε πως η εταιρία “δεσμεύεται” τάχα να κάνει περισσότερα και να συζητήσει “με κάθε έναν ενεργό οδηγό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να κατανοήσουμε τις αλλαγές που θέλουν να δουν”.

Προφανώς, χρειάζονται ακόμη περισσότεροι αγώνες για να κατακτηθούν τα (κάποτε…αυτονόητα) εργασιακά δικαιώματα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα