ΑΘΗΝΑ
19:01
|
19.04.2024
Έκκληση σε Ευρώπη και ΗΠΑ για παράδοση του 5% των προμηθειών τους στα αναπτυσσόμενα κράτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καλεί επειγόντως τα κράτη της Ευρώπης και τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραδώσουν το 5% των προμηθειών τους σε εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού σε κράτη του αναπτυσσομένου κόσμου. Σε συνέντευξη στη βρετανική οικονομική εφημερίδα “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” (Financial Times) ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η αδυναμία μιας δίκαιης μοιρασιάς των εμβολίων θα οδηγήσει σε άμβλυνση των ανισοτήτων στον κόσμο.

Η πλειονότητα των διαθέσιμων προς χρήση εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 έχει εξασφαλιστεί από τα κράτη του αναπτυγμένου κόσμου και ο Μακρόν δηλώνει ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα προς συζήτηση στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα δεσμευθεί να χορηγήσει χρηματοδότηση συνολικά 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον μηχανισμό που έχει σκοπό να εγγυηθεί τον εφοδιασμό φτωχότερων κρατών με εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, με την ελπίδα ότι θα παρακινήσει έτσι άλλες κυβερνήσεις να κάνουν μεγαλύτερες δωρεές, ανέφεραν χθες Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Τζο Μπάιντεν θα αξιοποιήσει την πρώτη του σύνοδο κορυφής με την Ομάδα των Επτά (G7) για να ανακοινώσει την άμεση δωρεά 2 δισεκ. δολαρίων στο πρόγραμμα COVAX, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Η Ουάσινγκτον θα δεσμευθεί να χορηγήσει ακόμη 2 δισεκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια.

Η πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση στον μηχανισμό αυτόν, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει σκοπό να παρακινήσει κι άλλες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες δωρεές, ώστε να συγκεντρωθούν “τουλάχιστον 15 δισεκατομμύριαδολάρια”, εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους. Διευκρίνισε ότι με το ποσό αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει πολύ η προσπάθεια για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Η χρηματοδότηση έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και προεδρεύων στη σύνοδο των G7, Μπόρις Τζόνσον, επίσης αναμένεται να ανακοινώσει τη συνεισφορά τυχόν πλεονασμάτων των εμβολίων της Βρετανίας στον μηχανισμό, Covax.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ τουλάχιστον 110 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στον κόσμο και περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τι είπε ο Μακρόν στους FT

“Δεν μιλάμε για παράδοση δισεκατομμυρίων δόσεων άμεσα ή για διάθεση πολλών, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ”, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας στη βρετανική εφημερίδα και πρόσθεσε, “μιλάμε για μια άμεση κατανομή του 4 με 5% των δόσεων που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η κίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει τα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία και ελπίζει να κερδίσει και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι χωρίς ένα τέτοιο πλάνο το κενό θα καλυφθεί από την Κίνα και τη Ρωσία “ανοίγοντας τον δρόμο για έναν πόλεμο επιρροής με αντικείμενο τα εμβόλια”.

Πηγή: FT, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα