ΑΘΗΝΑ
22:44
|
25.04.2024
Για τα επόμενα δύο χρόνια το ρομποτικό ρόβερ της NASA θα ψάχνει για ίχνη ζωής στον “κόκκινο πλανήτη”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρομποτικό ρόβερ “Perseverance” (σ.σ. Επιμονή) της αποστολής “Mars 2020” της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (NASA) προσεδαφίστηκε την Πέμπτη στην επιφάνεια του Άρη, ανακοίνωσε η NASA. “Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!” αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων. Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς τη στιγμή της επιβεβαίωσης προσεδάφισης. Προ κορονοϊού θα αγκαλιάζονταν, αλλά αυτό πια δεν επιτρέπεται…

“Τα καλά νέα είναι ότι το σκάφος είναι σε πολύ κατάσταση”, δήλωσε ο Ματ Γουάλας, αναπληρωτής διευθυντής της αποστολής του “Mars 2020”. Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι “Πέρσι”, είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ “Curiosisy” που μελετούσε μέχρι σήμερα τον Άρη. Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει δείγματα, κυρίως πετρώματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Το “Perseverance” θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή. Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το “Ingenuity”, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, συνεχάρη όλη την ομάδα με ανάρτησή του στο Twitter. “Συγχαρητήρια στη NASA και στον καθένα ξεχωριστά που με τη σκληρή σας δουλειά συμβάλλατε στην ιστορική προσεδάφιση του “Perseverance”. Σήμερα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι με τη δύναμη της επιστήμης και της αμερικανικής εφευρετικότητας τίποτα δεν είναι ανέφικτο”, έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Αναλύσεις των δεδομένων μετά την προσεδάφιση έδειξαν ότι το ρομποτικό σκάφος προσγειώθηκε περίπου δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του προκαθορισμένου σημείου στον κρατήρα Jezero. “Είμαστε σε ένα πολύ καλό και επίπεδο σημείο του κρατήρα. Το όχημα μετακινήθηκε μόνο κατά 1,2 βαθμούς”, είπε ο Άλεν Τσεν επικεφαλής της ομάδας προσεδάφισης του ρομποτικού ρόβερ στον Άρη. “Αυτό σημαίνει ότι η προσεδάφιση ήταν επιτυχής και έχουμε ένα ασφαλές ροβέρ στο έδαφος. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για την ομάδα και για αυτό που κατορθώσαμε σήμερα”, πρόσθεσε.

Αυτή είναι η τρίτη “επίσκεψη” στον πλανήτη Άρη σε διάστημα μια εβδομάδας, καθώς ήδη βρίσκονται σε τροχιά δύο διαστημικά σκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα. Και οι τρεις αποστολές ξεκίνησαν τον Ιούλιο ώστε να εκμεταλλευθούν το πλησίασμα της Γης και του Άρη, ταξιδεύοντας περίπου 300 εκατομμύρια μίλια σε διάστημα επτά μηνών.

Δείτε εδώ τη στιγμή της προσεδάφισης του “Perseverance” στον Άρη:

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα