ΑΘΗΝΑ
23:33
|
26.04.2024
Η αύξηση της θερμοκρασίας μετατρέπει τα δάση σε πυριτιδαποθήκες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας μετατρέπει ολοένα και πιο συχνά τα δάση σε “πυριτιδαποθήκες”. Αυτό φαίνεται πως εξηγεί την αύξηση των δασικών πυρκαγιών μέσα στην τελευταία 20ετία ιδιαίτερα στις δυτικές ΗΠΑ, τη βορειοανατολική Αυστραλία, τη νότια Ευρώπη, τα δάση της Σιβηρίας και τα δάση του Αμαζόνιου στην Βραζιλία.

Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν οι πρώτες μελέτες ειδικών επιστημόνων που μίλησαν σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν. Οι επιστήμονες αυτοί επισημαίνουν επίσης αντίστοιχα τη μείωση των πυρκαγιών σε χορτολιβαδικές εκτάσεις όπως οι σαβάνες στην Αφρική.

Οι συνθήκες που δημιουργεί η αύξηση της θερμοκρασίας συνδέονται συχνά, ολοένα και πιο πολύ, με ανθρώπινες δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το ίδιο αποτέλεσμα προκαλούν η δημιουργία νέων οδικών αρτηριών και η αύξηση της αστικοποίησης.

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και απασχολεί τους ειδικούς επιστήμονες που επιχειρούν κάποια πρώτα συμπεράσματα από την αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Επισημαίνουν ότι οι ασυνήθιστες δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν το 2019 στην Αυστραλία είχαν ως βασική αιτία την αύξηση της θερμοκρασίας που εκείνη την περίοδο κατέγραψε ρεκόρ των τελευταίων 100 ετών.

Ron Corby.

Αντίστοιχα στην Καλιφόρνια παρατηρήθηκε και εκεί αύξηση του μέσου όρου θερμοκρασιών και της ξηρασίας οκταπλασιάζοντας τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών μέσα στην τελευταία 20ετία.

Πιο ξηρή ατμόσφαιρα και πιο συχνές πυρκαγιές παρατηρούνται το ίδιο διάστημα για παρόμοιους λόγους και στη νότια Ευρώπη .

Στον Αμαζόνιο οι πυρκαγιές είναι καθαρά θέμα ανθρώπινης δραστηριότητας όπως είναι η αποψίλωση δασών για υλοτομία, δημιουργία νέων εκτάσεων για γεωργία και κτηνοτροφία.

Image result for πυρκαγιές βραζιλία

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα