ΑΘΗΝΑ
19:56
|
24.04.2024
Πρώην συνεργάτης των Ναζί έφτασε στη Γερμανία μετά την απέλασή του από τις ΗΠΑ. Κατά την άφθιξή του ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πρώην φύλακας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, που έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες για πάνω από 60 χρόνια, επέστρεψε σήμερα (20/2) στη Γερμανία, αφού σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας απελάθηκε από τις ΗΠΑ.

Ο 95χρονος άνδρας υποβλήθηκε σε ανάκριση από την τοπική αστυνομία μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ωστόσο δεν συνελήφθη. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον κατονομάζουν ως Friedrich Karl Berger, ενώ οι γερμανικές αρχές τον αναφέρουν μόνο ως Friedrich Karl B.

Ένα αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε πέρυσι ότι ο Μπέργκερ θα πρέπει να απελαθεί,  καθώς οι εισαγγελείς στη βόρεια γερμανική πόλη Κέλλε ξεκίνησαν έρευνα για το εάν εμπλέκεται στη δολοφονία κρατουμένων σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης του δικτύου Νόιενγκαμμε κοντά στο Αμβούργο το 1945.  Σύμφωνα με τους Γερμανούς εισαγγελείς, ο Μπέργκερ, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1959, παραδέχθηκε ότι φύλασσε κρατούμενους για λίγες εβδομάδες στην περιοχή Meppen κοντά στα ολλανδικά σύνορα, χωρίς ωστόσο να γίνει ποτέ μάρτυρας δολοφονιών ή κακοποίησης κρατουμένων.

Η γερμανική έρευνα εναντίον του σταμάτησε τον Δεκέμβριο, αφού οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν την κατάθεσή του.

Το αμερικανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο βρίσκονταν σε άθλιες συνθήκες και οι δεσμώτες τους τους εκμεταλλεύτηκαν για εξωτερική καταναγκαστική εργασία, μέχρι το σημείο της εξάντλησης και του θανάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ). Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης, ότι ο Μπέργκερ φρουρούσε τους κρατούμενους κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας μέχρι το σούρουπο, στο δρόμο τους προς τους χώρους εργασίας και στο δρόμο για επιστροφή στο στρατόπεδο το βράδυ, πράγμα που και ο ίδιος παραδέχτηκε.

Το DOJ είπε ότι το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη συνέλεξε αποδεικτικά στοιχεία που οδήγησαν στην απέλαση του Μπέργκερ, συμπεριλαμβανομένων αρχείων της προ 75 ετών δίκης των πρώην ηγετών του ναζιστικού καθεστώτος στη Νυρεμβέργη. 

Τα τελευταία χρόνια, οι εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον πολλών πρώην Ναζί, εκμεταλλευόμενοι την τελευταία ευκαιρία να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη για τα εκατομμύρια που χάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν έναν 100χρονο Γερμανό άνδρα ότι ήταν συνεργός σε 3.518 δολοφονίες που διαπράχθηκαν ενώ ήταν φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα