ΑΘΗΝΑ
00:13
|
24.04.2024
Λάβαμε και δημοσιεύουμε εξώδικη διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτολεξεί, με τη διαγραφή μόνον των προσωπικών δεδομένων, για ευνόητους λόγους, την εξώδικη διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κυρίου Εμμανουήλ (Αδαμάκη) για σχετικό δημοσίευμά μας. Η απάντηση της συντακτικής ομάδας του «Κοσμοδρομίου», δια χειρός της αρθρογράφου μας Λαμπρινής Θωμά, έπεται.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ

Του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, πρώην Μητροπολίτου Γαλλίας (κατά κόσμον Εμμανουήλ Αδαμάκη), κατοίκου Παρισίων Γαλλίας

Προς

Την Λαμπρινή Θωμά, κάτοικο Αθηνών

(1) Την 17.02.2021 αναρτήθηκε και παραμένει μέχρι σήμερον αναρτημένο στην ιστοσελίδα-εφημερίδα στο διαδίκτυο με την ονομασία «Κοσμοδρόμιο» και στον ιστότοπο «https://kosmodromio.gr/», άρθρο-δημοσίευμα, το οποίο υπογράφετε ως συντάκτης αυτού, με τον τίτλο «Επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Εμμανουήλ Αδαμάκης;». Στο προειρημένο άρθρο-δημοσίευμα (https://kosmodromio.gr/2021/02/17/epomenos-oikoumenikos-patriarxhs-o-e), αναγράφονται επιλέξει, μεταξύ άλλων, εις βάρος μου, τα εξής: 

«Την πορεία του, πάντως, έχει αμαυρώσει υπόθεση διάρρηξης μετά σκανδάλου, που περιελάμβανε δύο βουλγαρικής καταγωγής συνοδούς, αμειβόμενους με την ώρα, στο Παρίσι, οι οποίοι, μετά την παροχή των υπηρεσιών τους, προέβησαν και σε κλοπή τιμαλφών, μεταξύ των οποίων και ένα ρόλεξ αξίας 100.000 ευρώ. 

Χαρακτηριστική της κατάστασης της Μητρόπολης Γαλλίας επί των ημερών του είναι και η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας λόγω ερωτικής αντιζηλίας, του ιερατικού προϊσταμένου της Λυών, τον οποίο μάλιστα ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ είχε επιβάλει και ως πρόεδρο της εκεί ελληνικής κοινότητας, παρά την προβληματική συμπεριφορά του, που οδηγούσε σε διχασμό των ομογενών και αποκλεισμό αρκετών από αυτούς». 

(2) Στο προειρημένο άρθρο-δημοσίευμα, που υπογράφεται από εσάς, και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα-εφημερίδα στο διαδίκτυο με την ονομασία «Κοσμοδρόμιο» στον ιστότοπο «https://kosmodromio.gr/», το οποίο και υπογράφετε ως συντάκτης, αλλά και το οποίο αναρτήσατε στην επίσημη σελίδα της ως άνω ιστοσελίδας στο «Facebook», ισχυριστήκατε ενώπιον τρίτων προσώπων και δη ενώπιον απροσδιορίστου και απεριορίστου αριθμού αναγνωστών (που ήδη επισκέφθηκαν και στο μέλλον πρόκειται να επισκεφθούν την προαναφερόμενη ιστοσελίδα-εφημερίδα στο διαδίκτυο, καθώς και τη σελίδα αυτής στο Facebook) ψευδή «γεγονότα»,τελούσα εν γνώσει της αναλήθειας αυτών.

(3) Αυτά τα ψευδή «γεγονότα», έβλαψαν και βλάπτουν βάναυσα την τιμή, την υπόληψη, την εικόνα και εν γένει την προσωπικότητά μου καθόσον στο επίμαχο άρθρο-δημοσίευμα περιέχονται ψευδείς, προσβλητικοί, υβριστικοί και συκοφαντικοί ισχυρισμοί, ότι δήθεν η φήμη μου έχει αμαυρωθεί από σκάνδαλα. Κάνετε, επίσης, λόγο για δήθεν αμειβόμενους συνοδούς βουλγαρικής καταγωγής, που αμείβονται για τις υπηρεσίες τους με την ώρα και ότι εμπλέκομαι, τάχα, σε υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας. Μάλιστα, στα οικεία σημεία του δημοσιεύματός σας παραπέμπετε και σε σχετικά δημοσιεύματα, κατά τρόπον, που ο αναγνώστης να μπορεί να κατευθυνθεί και διαβάσει και περισσότερα συκοφαντικά για το πρόσωπό μου και, ιδίως, παραπέμπετε στην ιστοσελίδα «Το Καλάμι», για τα εξόχως συκοφαντικά και συνειδητά ψευδή δημοσιεύματα της οποίας έχω ήδη προσφύγει αρμοδίως. 

(4) Όπερ σημαίνει ότι το προειρημένο άρθρο-δημοσίευμα είναι καθ’ ολοκληρίαν ψευδές, συκοφαντικό και προσβλητικό της τιμής, της υπόληψης, της εικόνας και εν γένει της προσωπικότητάς μου.

(5) Προφανώς για λόγους που εσείς γνωρίζετε, σας στενοχώρησε η πρόσφατη εκλογή μου ως Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος και αποφασίσατε να την αμαυρώσετε με το κατάπτυστο δημοσίευμά σας και, ιδίως, με τις ψευδείς και συκοφαντικές ανωτέρω αναφορές σας, καθώς και με διάφορες άλλες αναφορές σας περί υποτιθέμενων μελλοντικών μου ενεργειών… Αποτέλεσμα του δημοσιεύματος αυτού είναι να απαξιώνομαι και να προσβάλλομαι πλήρως, τόσον ως άνθρωπος, όσον και ως ιεράρχης. Όλα αυτά, όμως, όπως πολύ καλώς γνωρίζετε, ουδεμία σχέση έχουν και δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, είναι καθ’ ολοκληρίαν και απολύτως αναληθή, ενώ τελούσατε και τελείτε εν γνώσει τόσον της αναλήθειας, όσον και της βλαπτικότητας και της προσβλητικότητας αυτών για την τιμή, την υπόληψη, την εικόνα και εν γένει την προσωπικότητά μου, που μου προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη.

Επειδή το προειρημένο άρθρο-δημοσίευμα βρίθει ψευδών, συκοφαντικών, υβριστικών και εν γένει προσβλητικών ισχυρισμών, που δημοσιεύσατε ως συντάκτης του επίμαχου δημοσιεύματος και έτυχαν ευρείας διάδοσης μέσω της δημοσίευσής τους στην ιστοσελίδα-εφημερίδα στο διαδίκτυο με την ονομασία «Κοσμοδρόμιο» στον ιστότοπο «https://kosmodromio.gr/» και στην επίσημη σελίδα της ως άνω ιστοσελίδας στο «Facebook», δηλαδή διά του Τύπου και μέσω του διαδικτύου, 

Επειδή οι εν λόγω ψευδείς, συκοφαντικοί, υβριστικοί και εν γένει προσβλητικοί ισχυρισμοί, προσβάλλουν την τιμή, την υπόληψη, την εικόνα και εν γένει την προσωπικότητά μου και μου προκάλεσαν ανυπολόγιστη ηθική βλάβη.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου

α. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΕΝΤΟΝΩΣ για τον ισχυρισμό και τη διάδοση των προειρημένων καθ’ ολοκληρίαν ψευδών, συκοφαντικών, υβριστικών και εν γένει προσβλητικών ισχυρισμών, αλλά και για την προσβολή της εικόνας μου, που περιέχονται στο επίδικο άρθρο-δημοσίευμά σας με τον τίτλο «Επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Εμμανουήλ Αδαμάκης;», το οποίο στις 17.02.2021 αναρτήθηκε και παραμένει μέχρι και σήμερον αναρτημένο στην ιστοσελίδα-εφημερίδα στο διαδίκτυο με την ονομασία «Κοσμοδρόμιο» στον ιστότοπο «https://kosmodromio.gr/» και στην επίσημη σελίδα της ως άνω ιστοσελίδας στο «Facebook» και τελούσατε εν γνώσει και εγκρίνατε και την εν λόγω δημοσίευση και διάδοσή τους.

β. Σας ΠΡΟΣΚΑΛΩ, όπως άμεσα και το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την κοινοποίηση της παρούσας ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ,ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ και ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΟΥ αποκαταστήσετε την βαναύσως τρωθείσα τιμή, την υπόληψη, την εικόνα και εν γένει την προσωπικότητά μου, με τις ακόλουθες ενέργειες:

(Ι) αφαιρέσετε («κατεβάσετε») από τη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας-ηλεκτρονικής εφημερίδας σας, αλλά και την επίσημη σελίδα της ως άνω ιστοσελίδας στο «Facebook», το επίμαχο δημοσίευμα, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η προβολή και εμφάνισή του σε οποιονδήποτε χρήστη του διαδικτύου, 

(ΙΙ) δημοσιεύσετε άρθρο-δημοσίευμα, που θα υπογράφεται από εσάς στην ιστοσελίδα-εφημερίδα στο διαδίκτυο με την ονομασία «Κοσμοδρόμιο» στον ιστότοπο «https://kosmodromio.gr/» και στην επίσημη σελίδα της ως άνω ιστοσελίδας στο «Facebook», που θα εμφαίνεται στο εξώφυλλο-«cover page» και την αρχική σελίδα και θα φέρει τον τίτλο «ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΘΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ πρώην ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΑΛΛΙΑΣ, κατά κόσμον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΔΑΜΑΚΗ», στο οποίο θα αναγράφονται τα ακόλουθα:

«Η Λαμπρινή Θωμά και το «Κοσμοδρόμιο» ζητούν συγγνώμη από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, πρώην Μητροπολίτη Γαλλίας, κατά κόσμον Εμμανουήλ Αδαμάκη, για το άρθρο-δημοσίευμα με τον τίτλο «Επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Εμμανουήλ Αδαμάκης;» που την 17.02.2021 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα-εφημερίδα μας στο διαδίκτυο και στο «Facebook». 

Ειδικότερον ζητάμε συγγνώμη για τους προσβλητικούς και απαξιωτικούς για την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, πρώην Μητροπολίτου Γαλλίας, κατά κόσμον Εμμανουήλ Αδαμάκη, χαρακτηρισμούς και ισχυρισμούς, για την σκαιά προσβολή της εικόνας του, αλλά και για τα ψεύδη, που περιλαμβάνονται στο εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο δηλώνουμε ότι είναι καθ’ ολοκληρίαν και λέξη προς λέξη ψευδές και συκοφαντικό ως προς τις αναφορές μας σε εμπλοκή του σε σκάνδαλα, αφού δεν υφίσταται, πράγματι, οποιαδήποτε εμπλοκή του σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.

Δηλώνουμε, τέλος, ότι σεβόμαστε τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, πρώην Μητροπολίτη Γαλλίας, κατά κόσμον Εμμανουήλ Αδαμάκη, τόσο ως άνθρωπο, όσο και ως ιεράρχη ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΜΕ».

γ. Άλλως σας ΔΗΛΩΝΩ ρητώς ότι θα στραφώ εναντίον σας δικαστικώς ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων προς αποκατάσταση της τρωθείσης τιμής, της υπόληψης, της εικόνας και εν γένει της προσωπικότητάς μου, για την προκληθείσα σε εμένα ηθική βλάβη.

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2021

Ο Εξωδίκως Διαμαρτυρόμενος, Προσκαλών και Δηλών και Παραγγέλλων 

Διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του

(Αλέξιος Όθ. Αθανασόπουλος)

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτήν στην οποία απευθύνεται προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το κείμενο της παρούσας στην έκθεση επιδόσεως, που θα συντάξει.

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2021

Ο Εξωδίκως Διαμαρτυρόμενος, Προσκαλών και Δηλών και Παραγγέλλων 

Διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του

(Αλέξιος Όθ. Αθανασόπουλος).-

Το «Κοσμοδρόμιο», σε σχέση με όσα ανωτέρω επικαλείται ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, πρώην Μητροπολίτης Γαλλίας (κατά κόσμον Εμμανουήλ Αδαμάκης) με την εξώδικη δήλωσή του, δημοσιεύει και την απάντηση της αρθρογράφου μας Λαμπρινής Θωμά, που έχει ως εξής :

«Την ευλογία σας, Σεβασμιώτατε.

Με τεράστια απορία και θλίψη έλαβα την από 19-2-2021 εξώδικη δήλωσή σας, με την οποία μου αποδίδετε πως με άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε στις 17.2.2021 στον ιστότοπο «Κοσμοδρόμιο», αναφέρθηκα με δήθεν συκοφαντικό τρόπο στο πρόσωπό σας.

Αρνούμαι ρητά κάτι τέτοιο και σας επισημαίνω κατ’ αρχάς, πως ότι παρουσιάζεται στο άρθρο αυτό δεν είναι καινοφανές, αλλά αποτελεί ρεπορτάζ, που βασίζεται μεταξύ άλλων και σε όσα έχουν δημοσιευτεί σε άλλες εφημερίδες και ιστότοπους για τα επίμαχα ζητήματα, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχω δει εκ μέρους σας δημόσια διάψευσή τους στις μηχανές αναζήτησης που ερεύνησα.

Αντιπαρέρχομαι μάλιστα το γεγονός ότι από τη σειρά πληροφοριών και εκτιμήσεων που περιλαμβάνει το άρθρο μου για την εκκλησιαστική σας πολιτεία, και οι οποίες πιστοποιούν ότι αυτή αποτελεί θεμιτό αντικείμενο δημοσίου εγχωρίου και διεθνούς ενδιαφέροντος, δεν θίγετε ως συκοφαντικά παρά μόνο τα δύο επίμαχα σημεία που εμπεριέχονται στις φράσεις:

α) «Την πορεία του πάντως έχει αμαυρώσει υπόθεση διάρρηξης μετά σκανδάλου που περιελάμβανε δύο βουλγαρικής καταγωγής συνοδούς, αμειβόμενους με την ώρα, στο Παρίσι, οι οποίοι μετά την παροχή των υπηρεσιών τους προέβησαν και σε κλοπή τιμαλφών, μεταξύ των οποίων και ένα ρόλεξ αξίας 100.000 ευρώ» και 

β) «Χαρακτηριστική της κατάστασης της Μητρόπολης Γαλλίας επί των ημερών του είναι και η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας λόγω ερωτικής αντιζηλίας, του ιερατικού προϊσταμένου της Λυών, τον οποίο μάλιστα ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ είχε επιβάλει και ως Πρόεδρό της εκεί ελληνικής κοινότητας, παρά την προβληματική συμπεριφορά του, που οδηγούσε σε διχασμό των ομογενών και αποκλεισμό αρκετών από αυτούς».

Από τις φράσεις αυτές προκύπτει με σαφήνεια ότι σε εσάς, δεν αποδίδεται με το άρθρο μου οποιαδήποτε άμεση ανάμιξη με φυσική ενέργεια ή παρουσία σας κατά την τέλεση των άνω εγκληματικών και οπωσδήποτε ηθικά κατακριτέων συμβάντων, αλλά μόνο το γεγονός ότι τα συμβάντα αυτά έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούσατε την ιδιότητα του Μητροπολίτη Γαλλίας, χωρίς δηλαδή να υπάρχει κατά τη γνώμη μου η αναγκαία διαρκής και λεπτομερής εκ μέρους σας εποπτεία και έλεγχος των μητροπολιτικών δομών και περιφερειών σας, ώστε να έχουν αποφευχθεί τέτοια αμαυρωτικά για τους πιστούς και την Μητρόπολή σας γεγονότα.

Μια τέτοια, κατά την κρίση μου, διοικητική αβελτηρία σας, καθώς δείχνει να έχει απολεσθεί κάθε μητροπολιτικός έλεγχος, από μόνη της παρουσιάζει τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρον και είναι δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει, να έχει ελεύθερη πληροφόρηση. 

Σας διαφεύγει μάλιστα, ότι για την προσωπικότητά σας και τις σπουδές και θέσεις σας αναφέρθηκα στο ίδιο άρθρο με κολακευτικά σχόλια.

Περαιτέρω όσα δημοσίευσα ανωτέρω και σας ενόχλησαν δεν είναι καινοφανή, αλλά έχουν απασχολήσει και πάλι τον Τύπο.

Για παράδειγμα, η εφημερίδα «Καθημερινή» στον ιστότοπό της και συγκεκριμένα στις 17.12.2020 δημοσίευσε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Το ελληνικό θρίλερ της Λυών», στο οποίο γίνεται αναλυτική περιγραφή με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας, διαφόρων ηθικά και ιερατικά επιλήψιμων πράξεων, αποκλεισμού των πιστών από τη συμμετοχή στις διαδικασίες της ελληνορθόδοξης κοινότητας, κακή διαχείριση των χρημάτων των μελών της κοινότητας, σεξουαλικής παρενόχλησης πιστής, σκανδαλώδους ζωής ιερέων κ.λπ.

Ενώ και η περίπτωση της διάρρηξης στη Γαλλία δεν έχει εκφύγει – θεωρώ – της προσοχής των αρμοδίων αρχών ή του ενδιαφέροντος άλλων δημοσιογραφικών μέσων.

Μετά ταύτα, αρνούμαι τα όσα μου αποδίδετε και σας παρακαλώ όπως μου γνωρίσετε χάριν του δημοσιογραφικού και οπωσδήποτε δημόσιου ενδιαφέροντος:

α) ποια ήταν τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας για την διάρρηξη στη Γαλλία,

β) με ποιο τρόπο οι συγκεκριμένοι δράστες εισήλθαν στο χώρο της διάρρηξης,

γ) αν την είσοδο των δραστών στο χώρο διευκόλυνε ιερέας ή άλλο πρόσωπο που εργαζόταν για τη Μητρόπολη της Γαλλίας,

δ) ποια η σχέση του προσώπου αυτού με τους δράστες,

ε) αν οι δράστες καταδικάστηκαν και με ποια απόφαση δικαστηρίου και αν παραστάθηκε η Μητρόπολη Γαλλίας ή άλλο πρόσωπο ως πολιτικώς ενάγων,

στ) αν έγινε εσωτερικός έλεγχος της Μητροπόλεως Γαλλίας για το συνολικό συμβάν και αν αποδόθηκαν ευθύνες και πού,

ζ) αν έγινε εσωτερικός έλεγχος της Μητροπόλεως Γαλλίας για κακοδιαχείριση στην περίπτωση του συμβάντος της Λυών σε σχέση με τις δαπάνες για επιδιόρθωση οικίας του ιερέα της εκκλησίας και ποια τα αποτελέσματα αυτού,

η) αν έγινε εσωτερικός έλεγχος της Μητροπόλεως Γαλλίας για την απόπειρα δολοφονίας και ποια τα αποτελέσματα αυτού.

Αυτονόητο είναι ότι η άρνησή σας να απαντήσετε με ορισμένο τρόπο και σαφή έγγραφα στοιχεία σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα, δεν θα αποτελούσε θετική εκ μέρους στάση στην διασαφήνιση του τρόπου άσκησης των διοικητικών σας καθηκόντων, φυσικά δε η απάντησή σας ή η άρνηση απάντησής σας θα δημοσιευτεί.

Τέλος, σε ένδειξη καλής θελήσεως και σεβασμού στην ιδιότητά σας, συμφωνώ στην αφαίρεση του συνδέσμου που παραπέμπει στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Το Καλάμι», δεδομένου ότι γι’ αυτό – αντίθετα με αυτό της Καθημερινής – ισχυρίζεστε ότι έχετε προσφύγει δικαστικώς και σας παρακαλώ να μου εγχειρήσετε το εν λόγω δικόγραφό σας, προκειμένου να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Κοσμοδρομίου. 

Την ευλογία σας, 

Λαμπρινή Θωμά». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα