ΑΘΗΝΑ
05:15
|
27.04.2024
Εκπρόσωπος του Ιράν αναφέρει ότι η Τεχεράνη είναι βέβαιη για την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ παρά την διπλωματική αντιπαράθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Αλί Ραμπιέι στο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Ιράν πιστεύει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ πρόκειται να αρθούν σύντομα παρά την “διπλωματική αντιπαράθεση” για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, σηματοδοτώντας την επιθυμία της Τεχεράνης να τερματίσει το αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, ο Αλί Ραμπιέι είπε: “Προβλέπουμε με σιγουριά ότι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα παρά τη διπλωματική αντιπαράθεση, που αποτελούν φυσικό προαύλιο της επιστροφής των μερών στις δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της άρσης όλων των κυρώσεων στο εγγύς μέλλον”. Προσέθεσε επίσης ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 23 Φεβρουαρίου και  υποχρεώνει την Τεχεράνη να περιορίσει την εκτεταμένη πρόσβαση που παρέχεται στους επιθεωρητές του ΟΗΕ βάσει της συμφωνίας δεν αντιβαίνει στη δέσμευση της χώρας στη συμφωνία, ούτε αποτελεί εμπόδιο στην κατάλληλη απόκρισή της στις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ διαφωνούν σχετικά με το ποια χώρα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015. Το Ιράν επιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει πρώτα να άρουν τις κυρώσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη πρέπει πρώτα να επιστρέψει στη συμμόρφωση με τη συμφωνία. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μην προβούν σε πρόσθετες ενέργειες ως απάντηση στην πίεση του Ιράν πριν από πιθανές συνομιλίες με την Τεχεράνη και μεγάλες δυνάμεις για την επιστροφή στη συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Rafael Grossi, αναμένεται να επισκεφθεί την Τεχεράνη αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συζητήσει τρόπους συνεργασίας με το Ιράν ενόψει της πιθανότητας μείωσης της συνεργασίας.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα