ΑΘΗΝΑ
01:32
|
25.04.2024
Νέα ευρήματα έρχονται στο φως σχετικά με τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ και τον ρόλο του FBI και της αστυνομίας της Ν. Υόρκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

*Αναδημοσίευση από Guernica.eu

Της Charise Frazier για το Newsone

Υπήρξαν κάποια εκκωφαντικά ευρήματα σχετικά με την έρευνα δολοφονίας του Μάλκολμ Χ, καθώς ο κόσμος τιμά την επέτειο της δολοφονίας του εικονιδίου των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Μάλκολμ Χ σκοτώθηκε πριν 56 χρόνια.

«Ο Ray Wood, μυστικός αστυνομικός εκείνη την εποχή, ομολόγησε σε επιστολή πριν τoν θάνατό του ότι το NYPD και το FBI συνωμοτούσαν για να υπονομεύσουν τη νομιμότητα του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων και των ηγετών του», αναφέρει η δήλωση που εστάλη στο NewsOne.

«Χωρίς καμία εκπαίδευση, η δουλειά του Wood ήταν να διεισδύει σε οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων και να ενθαρρύνει ηγέτες και μέλη να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις. Επίσης, του ανατέθηκε να εξασφαλίσει ότι η ομάδα ασφαλείας του Μάλκολμ Χ συνελήφθη ημέρες πριν τη δολοφονία, εξασφαλίζοντας ότι ο Μάλκολμ Χ δεν είχε ασφάλεια, ενώ βρισκόταν στην αίθουσα Audubon, όπου σκοτώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1965».

Η επιστολή του Wood διαβάστηκε μεγαλοφώνως από τον Reggie Wood, συγγενή και διαχειριστή της περιουσίας του, και θα παραδοθεί σε τρία από τα παιδιά του Malcolm X, Qubiliah Shabazz, Ilyasah Shabazz και Gamilah Shabazz, τα οποία θα παρευρεθούν. Σύμφωνα με τη δήλωση, τα ευρήματα θα κοινοποιηθούν και στον Εισαγγελέα του Μανχάταν.

Ο Μάλκολμ Χ πυροβολήθηκε μπροστά σε κοινό στο Audubon Ballroom στο Χάρλεμ στις 21 Φεβρουαρίου 1965. Ήταν 39 χρονών. Ενώ έγιναν συλλήψεις στην υπόθεση δολοφονίας του, παρέμεναν ερωτήματα σχετικά με την απώλεια της ζωής του.

Οι πρόσφατες κατηγορίες απηχούν τα όσα αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ του Netflix το 2020, «Ποιος σκότωσε τον Μάλκολμ Χ;» Η σειρά ακολούθησε τον Abdur-Rahman Muhammad, ακτιβιστή και αυτοαπασχολούμενο ερευνητή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην επίλυση της δολοφονίας του συμβόλου των πολιτικών δικαιωμάτων. Στο ντοκιμαντέρ ο Muhammad ανακρίνει αρκετές σημαντικές προσωπικότητες που εμπλέκονται στην έρευνα, διερευνά διαφορετικές θεωρίες, συμπεριλαμβανομένης πιθανής εμπλοκής ομοσπονδιακών και κρατικών αρχών επιβολής του νόμου. Ο Muhammad προσπαθεί επίσης να εξερευνήσει μια κατηγορία ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος του Μάλκολμ Χ ήταν ένας αρχηγός της κοινότητας Νιούαρκ που ήταν προσκυνητής σε ένα τοπικό τζαμί.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, το γραφείο του Περιφερειακού Εισαγγελέα του Μανχάταν ανακοίνωσε την έρευνα της υπόθεσης, με τη δυνατότητα να ανοίξει εκ νέου εάν τα στοιχεία αποδειχθούν επαρκή.

Τρεις άνδρες φυλακίστηκαν για τη δολοφονία του ακτιβιστή το 1965. Ο Talmadge Hayer – αργότερα γνωστός ως Mujahid Abdul Halim – παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στη δολοφονία, ενώ δύο άλλοι άνδρες, ο Norman 3X Butler (ο οποίος αργότερα άλλαξε το όνομά του σε Muhammad Abdul Aziz) και ο Thomas 15X Johnson (ο οποίος πήρε το όνομα Khalil Islam), επέμειναν στην αθωοτητα τους. Ο Aziz αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή το 1985. Ο Islam απελευθερώθηκε το 1987 αλλά πέθανε το 2009. Ο Halim αφέθηκε ελεύθερος το 2010.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα