ΑΘΗΝΑ
00:57
|
10.05.2024
Ανησυχία για την αύξηση της παιδικής στρατολόγησης λόγω των αναταραχών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένοπλες ομάδες έχουν στρατολογήσει σχεδόν 3.000 παιδιά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) από τότε που ξεσπασε βία λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων της 27ης Δεκεμβρίο. Ολοένα και περισσότερα παιδιά κινδυνεύουν καθώς δεν υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια για πολλά άτομα, και έτσι όλο και περισσότερα παιδιά παροτρύνονται από τους γονείς τους να ενταχθούν στον στρατό, ακριβώς επειδή με κάποιο τρόπο πρέπει να τραφούν. 

Περισσότεροι από 210.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους λόγω των μαχών, με τα παιδιά να είναι τα  πιο ευάλωτα στις βίαιες προσλήψεις, καθώς οι προμήθειες από ανθρωπιστικές οργανώσεις διακόπτονται λόγω της εκτεταμένης βίας και των επιθέσεων εναντίον των κόμβων βοήθειας, αφήνοντας αβοήθητα δεκάδες χιλιάδες απεγνωσμένα άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ο διευθυντής της χώρας για το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), Ντέιβιντ Μάναν, δήλωσε πως τα παιδιά εκτίθενται όλο και περισσότερο στη στρατολόγηση από ένοπλους άνδρες για περίπου 30$, και πολλά φέρουν τα σημάδια και το τραύμα από αυτό που βιώνουν για μια ζωή. “Είναι μια θλιβερή υπενθύμιση για το πώς εμείς, ως διεθνής κοινότητα, αποτύχαμε να προστατεύσουμε αυτούς τους νέους”  υπογράμμισε.

Ο στρατός της CAR, υποστηριζόμενος από τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ρουάντα, μάχεται τους αντάρτες που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη νίκη του Προέδρου Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το NRC, περίπου 3.000 παιδιά έχουν προσληφθεί ως στρατιώτες μέχρι στιγμής φέτος. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία για την ίδια περίοδο πέρυσι ούτε είναι γνωστό εάν τα ποσοστά αυξήθηκαν λόγω των συγκρούσεων.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι έχει λάβει αναφορές για την παρουσία ένοπλων ομάδων σε ορισμένες τοποθεσίες όπου καταφεύγουν οι εκτοπισμένοι. Επεσήμανε ότι αυτό  ενέχει σοβαρό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου αναγκαστικής πρόσληψης. Οι κίνδυνοι ενισχύονται για τα εκτοπισμένα παιδιά, ειδικά σε περιοχές όπου έχει αναφερθεί η παρουσία ένοπλων ομάδων, τη στιγμή μάλιστα που ορισμένα σχολεία έχουν δεχθεί επίθεση ή έχουν καταληφθεί. Προσέθεσε ότι τα παιδιά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κατά τις αναταραχές διατρέχουν  ιδιαίτερο κίνδυνο.

Τα παιδιά εντάσσονται σε ένοπλες ομάδες, είτε με τον ρόλο των μαχητών, είτε ως μάγειρες ή πάροχοι σεξουαλικών υπηρεσιών.

Πηγή: Thomson Reuters Foundation News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα