ΑΘΗΝΑ
18:49
|
26.04.2024
Ο Ιταλός πρέσβης στη ΛΔ του Κονγκό σκοτώθηκε μαζί με έναν Ιταλό στρατιώτη και έναν ακόμη άντρα κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιταλός πρέσβης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης στις 10.15π.μ (τοπική ώρα) τη Δευτέρα (22/2) σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ στην πόλη Γκόμα (ανατολικά).

Ο Λούκα Ατανάσιο, 44 ετών, σκοτώθηκε μαζί με έναν Ιταλό στρατιώτη και έναν ακόμη άνδρα – που θεωρείται ότι ήταν ο οδηγός του – κατά τη διάρκεια της επίθεσης κοντά στη Γκόμα.

Ο Ατανάσιο, ο οποίος ήταν παντρεμένος, πυροβολήθηκε στην κοιλιά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, όπου και κατέληξε.


Ο διπλωμάτης είχε την έδρα του στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφεραν Ιταλοί αξιωματούχοι. Ο αξιωματικός που σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση ήταν μόλις 30 ετών.

Ο Ατανάσιο, ο οποίος τυπικά εδρεύει στην πρωτεύουσα Κινσάσα, συμμετείχε σε επίσκεψη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στα ανατολικά της χώρας, όταν δέχθηκαν την επίθεση.

Δεν δόθηκε καμία πληροφορία σχετικά με τους επιτιθέμενους, με τον στρατό να δηλώνει μόνο, ότι κυνηγάει τους υπεύθυνους.

“Με βαθιά θλίψη η Farnesina επιβεβαιώνει το θάνατο, στη Γκόμα, του πρέσβη της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λούκα Ατανάσιο και ενός Ιταλού στρατιώτη” δήλωσε εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι ένας από τους οδηγούς του σκοτώθηκε στην επίθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπέστησαν τραυματισμούς και άλλα άτομα που μετείχαν στην αντιπροσωπεία.


Το WFP είπε ότι μια αντιπροσωπεία του OHE θε επισκεπτόταν ένα από τα προγράμματα σχολικής σίτισης στο Rutshuru όταν δέχτηκε επίθεση.


Πρόσθεσε ότι η διαδρομή ήταν σε περιοχή που είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί ασφαλής.


Το Rutshuru απέχει μόλις δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τη Γκόμα.

Η αποστολή ειρήνευσης και ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη ΛΔΚ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις στον κόσμο.

“Υπήρχαν περίπου πέντε άτομα στο όχημα… Ο οδηγός φαίνεται να σκοτώθηκε [αμέσως] μετά τον τραυματισμό του από τα πυρά, αλλά άλλοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη βάση του Monusco… Η κατάσταση είναι τεταμένη” ανέφερε σε τοπική ιστοσελίδα ο Mambo Kawaya, πρόεδρος της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή του Νιραγκόνγκο.

Μια τεράστια χώρα στο μέγεθος της ηπειρωτικής Δυτικής Ευρώπης, η ΛΔΚ αντιμετωπίζει πολλές συγκρούσεις, ειδικά στην απομακρυσμένη, πλούσια σε ορυκτά ανατολή της.

Αρκετές πολιτοφυλακές περιφέρονται στις τέσσερις ανατολικές επαρχίες, πολλές από τις οποίες είναι “κληρονομιά” των ένοπλων συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990 που κόστισαν εκατομμύρια ζωές στην Κεντρική-Νότια Αφρική.

Δεκάδες ένοπλες ομάδες λειτουργούν εντός και γύρω από το εθνικό πάρκο Βιρούγκα, κατά μήκος των συνόρων της ΛΔΚ με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Οι δασοφύλακες του πάρκου δέχτηκαν επανειλημμένα επίθεση, συμπεριλαμβανομένων έξι που σκοτώθηκαν σε ενέδρα τον περασμένο μήνα.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 2.000 πολίτες σκοτώθηκαν πέρυσι στο Βόρειο και Νότιο Κίβου και στο Ιτούρι.

Πηγή: Reuters, dailymail, CNN, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα