ΑΘΗΝΑ
06:02
|
25.04.2024
Έξι μέρες μετά την χιονόπτωση δεκάδες νοικοκυριά συνεχίζουν να μην έχουν ρεύμα, να μην έχουν θέρμανση, παραμένοντας κατ' ουσίαν αβοήθητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι μέρες μετά την χιονόπτωση και η κατάσταση σε περιοχές της Αττικής παραμένει κακή, δεκάδες νοικοκυριά συνεχίζουν να μην έχουν ρεύμα, να μην έχουν θέρμανση και να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες, με την πολιτεία ανίκανη ακόμη να ανταπεξέλθει.

Στην περιοχή του Διονύσου και των γύρω κοινοτήτων, που επισκεφτήκαμε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.

Μπορεί σε κεντρικούς δρόμους των περιοχών της Άνοιξης, του Διονύσου και του Αγίου Στεφάνου πυροσβεστικές ομάδες να περισυνέλεξαν πολλά δέντρα και κλαδιά, για να απεγκλωβίσουν τα καλώδια της ηλεκτροδότησης και να απελευθερώσουν τους δρόμους κυκλοφορίας, αλλά περιφερειακά τα προβλήματα παραμένουν και όσα έχουν γίνει δεν υπήρξαν αρκετά για την αποκατάσταση των συνθηκών διαβίωσης. Τα προβλήματα συσσωρεύονται και είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της αργοπορίας του κρατικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα έχουν δει μέρος από τις περιουσίες τους να καταστρέφεται.

Και σήμερα πολλοί συνεχίζουν να απομακρύνουν οι ίδιοι το χιόνι από πεζοδρόμια, δρόμους και αυλές, και καίνε ξύλα για να μπορέσουν να ζεσταθούν περιμένοντας την ηλεκτροδότηση. Όπως μας είπαν, τις πρώτες μέρες του χιονιά δεν είχαν ούτε νερό. Πολλοί χρησιμοποιούν το χιόνι για να διατηρήσουν τρόφιμα ή τα μετέφεραν σε φιλικά γειτονικά σπίτια, όπου είχε αποκατασταθεί η βλάβη. Ολόκληρα νοικοκυριά με παιδιά και ηλικιωμένους με  προβλήματα υγείας αναγκάστηκαν να μετακομίσουν, καθώς η θερμοκρασία την νύχτα αγγίζει τους μηδέν βαθμούς στο εσωτερικό των σπιτιών, το περιβάλλον είναι αβίωτο και η υγεία τους κινδυνεύει. Επίσης, πολλά σπίτια ηλεκτροδοτήθηκαν με ρεύμα υψηλής τάσης για δύο ώρες, δύο μέρες μετά την σφοδρή χιονόπτωση, κάτι που έχει προκαλέσει βλάβες σε οικιακές συσκευές.

Σε δύσκολες συνθήκες εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται οι άνθρωποι της ΔΕΔΔΗΕ και της πυροσβεστικής, που επενέβησαν με συντονισμό του δήμου στις περιοχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων της ΔΕΔΔΗΕ,  οι ίδιοι δεν γνώριζαν την περιοχή: μετακινούνται από γειτονιά σε γειτονιά, χωρίς να γνωρίζουν την κάθε μια ξεχωριστά και, μόνο με διευθύνσεις και χαρτιά με σημειωμένες οδούς, προσπαθούσαν να εντοπίσουν τις βλάβες. Σε αρκετά σημεία οι κολώνες και τα καλώδια αντικαταστάθηκαν, αλλά, έξι μέρες μετά από μία χιονόπτωση, η κρατική μηχανή δεν έχει καταφέρει να επαναφέρει σε κανονικό ρυθμό τη ζωή στην περιοχή.

Όπως μας λένε οι κάτοικοι, ο Διόνυσος και οι πλησίον περιοχές (Άγιος Στέφανος , Σταμάτα κλπ) έχουν συχνά χιονοπτώσεις αλλά δεν υπάρχει σχετική μέριμνα για την προστασία τους και την πρόληψη καταστροφών. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα