ΑΘΗΝΑ
06:18
|
19.11.2024
Με πρόσχημα την "υπονόμευση της δημοκρατίας", το Συμβούλιο της Ε.Ε. προχώρησε στην ένταξη άλλων 19 αξιωματούχων στη λίστα των κυρώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε σήμερα Δευτέρα (22/2) 19 κορυφαίους αξιωματούχους της Βενεζουέλας στη μαύρη λίστα των περιοριστικών μέτρων, λόγω, όπως ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του, του ρόλου τους σε πράξεις και αποφάσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα, ή ως αποτέλεσμα σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να υπενθυμίσουμε στο Συμβούλιο ότι η Βενεζουέλα διεξήγαγε κοινοβουλευτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου. Το κόμμα του Προέδρου Νικολάς Μαντούρο, ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, κέρδισε πάνω από το 91% των ψήφων, ή 253 από τις 277 έδρες.

Σημειώνουμε επίσης ότι η ΕΕ μετά τι εκλογές, δήλωσε ότι η διαδικασία ψηφοφορίας δεν πληρούσε τα διεθνή πρότυπα και χαρακτήρισε τις εκλογές “χαμένη ευκαιρία για την ελευθερία”.

Η απόφαση, να μπουν στον κατάλογο των κυρώσεων άλλοι 19 Βενεζουελάνοι αξιωματούχοι, απορρέει από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου 2021, τα οποία έδειξαν ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να εγκρίνει πρόσθετες κυρώσεςι κατά της Βενεζουέλας.

“Τα άτομα που προστίθενται στον κατάλογο είναι υπεύθυνα, ιδίως, για την υπονόμευση των εκλογικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης και της δημοκρατικής λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών” αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου φέρνει στα 55 τον συνολικό αριθμό των Βενεζουελάνων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιού και έχουν σχεδιαστεί, ισχυρίζεται το Συμβούλιο έτσι ώστε να μην έχουν δυσμενείς ανθρωπιστικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της Βενεζουέλας.

“Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Βενεζουέλα για την προώθηση ειρηνικού διαλόγου και μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στην κρίση που διέπει τη χώρα” αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ξεκίνησε να επιβάλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα τον Νοέμβριο του 2017. Τα μέτρα περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού εσωτερικής καταστολής, καθώς και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων των ατόμων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.

Σημειώνεται επίσης ότι τα κεφάλαια της Βενεζουέλας είναι δεσμευμένα σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλίνα Ντουχάν, σε προκαταρκτική έκθεσή της για τον “αντίκτυπο των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων” στη Βενεζουέλα, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους τονίζοντας ότι είχαν καταστροφικό ανθρωπιστικό κόστος και μείωσαν τη ροή των ιατρικών προμηθειών εν μέσω της πανδημίας στη χώρα.

“Επαναλαμβανόμενες αρνήσεις τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας ακόμη και για την αγορά φαρμάκων, εμβολίων και προστατευτικών συσκευών … εμποδίζει την ικανότητα της Βενεζουέλας να ανταποκριθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της Covid-19”, αναφέρει στην έκθεσή της η Ντουχάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο απεργεί μαζί με όλα τα ΜΜΕ

Οι αφελείς (;) απορίες του Μπορέλ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Νεκρή 54χρονη στο βόρειο Ισραήλ και 5 τραυματίες από ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εφάπαξ κουπόνι 200 ευρώ του Gigabit Voucher

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα