ΑΘΗΝΑ
07:12
|
06.05.2024
Εικόνες και βίντεο από τη βροντερή καταδίκη της διαπλοκής, της αστυνομικής βίας και των λοκντάουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο οι πολίτες της Κύπρου κατέκλυσαν το κέντρο της Λευκωσίας διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης, τα κρούσματα βίας στις τάξεις της Αστυνομίας και για τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.  Η πορεία υπό τον τίτλο “Ως δαμέ” πριν από μία εβδομάδα μετρούσε λίγες εκατοντάδες διαδηλωτών, αλλά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η ανταπόκριση στο κάλεσμα μέσω Facebook ήταν μαζική. Μάλιστα σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ ήταν από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Η πορεία ήταν ειρηνική και η παρουσία της Αστυνομίας χαρακτηρίστηκε “διακριτική” καθώς αυτή τη φορά απουσίασε η αύρα του “Αίαντα”.

Μεταξύ των συνθημάτων είναι “Με την Αναστασία είμαστε μαζί”, “Πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών”, “Κάτω η διαπλοκή”, “Κάτω η αστυνομική βία”, “Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ελευθερία”. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης με αφορμή τη βίαιη κατάληξη της διαμαρτυρίας το προηγούμενο Σάββατο.  Οι καταγγελίες για υπέρμετρη βία από την πλευρά της Αστυνομίας στην πρώτη πορεία “Ως δαμε” έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη ως πολιτικής προϊστάμενης του αστυνομικού σώματος.

Μάλιστα ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ΆΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έθεσε το ζήτημα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα οι έντονες επικρίσεις που δέχτηκε η ηγεσία της αστυνομίας επέφερε τον διορισμό τεσσάρων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα διερευνήσουν τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου ώστε να αποδώσουν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε χθες την Αστυνομία να μην προβεί σε δυσανάλογη αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας, που ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ταυτόχρονα υπενθύμισε πως οι συναθροίσεις παραβιάζουν τα διάταγμα κατά του κορονοϊού και όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν ευθύνες τους.

Ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν οι διοργανωτές

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν πολλές πλατφόρμες και κοινωνικές ομάδες, κυρίως από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ενώ στηρίζουν και άλλες οργανώσεις υπό την ομπρέλα “Συσπείρωση Ατάκτων”

Όπως αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους “θεωρούμε εαυτές και εαυτούς ως κομμάτι του ευρύτερου κινήματος ρήξης με το υπάρχον μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας». Μεταξύ άλλων σημειώνουν πως «η ριζοσπαστική κοινότητα λοιπόν ξεκινώντας πρώτα- πρώτα εσωτερικά οφείλει να πολεμήσει κάθε σχέση ιεραρχική, σεξιστική, ρατσιστική, εθνική, γιατί αυτές είναι σχέσεις που επιτρέπουν στο σύστημα να υπάρχει και να αναπαράγεται”.

Παράλληλα όμως, συνεχίζουν, “ως ελευθεριακό κίνημα πρέπει να απαλλαγούμε από αστικές-φιλελεύθερες νοοτροπίες και επιρροές που αφαιρούν από τη σύγκρουση τον ταξικό της χαρακτήρα και μειώνουν την αντισυστημική πάλη σε μια απλή διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων χωρίς ουτοπικό οραματισμό”.

“Είναι σημαντικό η ηγεμονία του εθνικισμού να σπάσει. Θα είμαστε ενεργά παρούσες και παρόντες σε κάθε προσπάθεια αποκαθήλωσής του”, αναφέρουν.

Με πληροφορίε από Πολίτης, ΦileNews και Σημερινή – Φωτό: Facebook “Ως Δαμέ”, Πολίτης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα