ΑΘΗΝΑ
06:11
|
16.04.2024
17 τραυματίες κατά την έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία του κόμματος της αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Γεωργίας συνέλαβε τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (UNM) Νίκα Μέλια μετά από έφοδο στα γραφεία του κόμματος στην Τιφλίδα, όπου είχαν οχυρωθεί δεκάδες υποστηρικτές του συλληφθέντα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax τουλάχιστον 17 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στα γραφεία του UNM.

Οι υποστηρικτές του Μέλια χρησιμοποίησαν έπιπλα για να εμποδίσουν την είσοδο των αστυνομικών στα γραφεία. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και έσυραν τον Μέλια έξω από τα γραφεία του κόμματός του.

Ο Μέλια, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (UNM), κατηγορούνταν ότι υποκίνησε βίαια επεισόδια στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιουνίου 2019, μια κατηγορία την οποία απορρίπτει υποστηρίζοντας πως έχει πολιτικά κίνητρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως δεν είχε άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιήσει μέτρα καταναγκασμού, καθώς οι υποστηρικτές του κόμματος αγνόησαν τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις τους να μην προβάλλουν αντίσταση στο έργο της αστυνομίας και να εκκενώσουν το κτίριο.  Το υπουργείο ανέφερε επίσης σε χωριστή ανακοίνωση πως το σύστημα πληροφορικής του δέχθηκε χτύπημα από κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε από το εξωτερικό.

Την ανησυχία της για τα γεγονότα στη Γεωργία εξέφρασε η πρεσβεία των ΗΠΑ εκφράζοντας επίσης τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις της για αυτοσυγκράτηση και διάλογο. “Σήμερα η Γεωργία έκανε πίσω στον δρόμο της για να γίνει μια ισχυρότερη δημοκρατία στην ευρωατλαντική οικογένεια χωρών”, ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία σε δήλωση που εξέδωσε.

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών. «Η λογική της κλιμάκωσης παίρνει το πάνω χέρι. Η πολιτική κρίση βαθαίνει”, σχολίασε στο Twitter ο ευρωπαίος πρεσβευτής Καρλ Χάρτσελ.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο έδωσε εντολή να συλληφθεί ο Μέλια λέγοντας πως δεν κατέβαλε εγγύηση. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τότε πως αναβάλλει την εκτέλεση της εντολής για τη σύλληψή του μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκιόργκι Γκαχαρία. Ο Γκαχαρία παραιτήθηκε αιφνιδίως στις 18 Φεβρουαρίου λέγοντας πως έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας μιας διαφωνίας με την ομάδα του σχετικά με τη διαταγή για τη σύλληψη του Μέλια.

Στο μεταξύ ο έως πρότινος υπουργός Άμυνας της Γεωργίας, Ηρακλής Γκαριμπασβίλι, είναι ο νέος πρωθυπουργός έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνησή του χθες Δευτέρα από το κοινοβούλιο (89 υπέρ και 2 κατά).

Ο 38χρονος πολιτικός είχε διατελέσει ξανά πρωθυπουργός σε ηλικία μόλις 31 ετών κατά την τριετία 2013-2014 και στη συνέχεια έγινε υπουργός Άμυνας υπό τον 45χρονο πρόκατόχό του Γκιόργκι Γκαχάρια.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα