ΑΘΗΝΑ
05:19
|
27.04.2024
Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στους Αμερικανούς και η ενός λεπτού σιγή στον Λευκό Οίκο στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, απευθύνθηκε στο έθνος καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες άγγιξαν τους 500.000 νεκρούς από τη νόσο Covid-19. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων από την πανδημία στον κόσμο.

“Ως έθνος δεν πρέπει να αποδεχθούμε μια τόσο σκληρή μοίρα. Πρέπει να αντισταθούμε και να μην παραλύσουμε μέσα στη θλίψη μας”, τόνισε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός πρόεδρος, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τήρησαν ενός λεπτού σιγή στον Λευκό Οίκο στη μνήμη των θυμάτων του νέου κορονοϊού. Πεντακόσια αναμμένα κεριά είχαν τοποθετηθεί στα σκαλιά του Λευκού Οίκου. Μια στρατιωτική μπάντα έπαιξε το Amazing Grace, μουσικό κομμάτι βασισμένο σε χριστιανικό ύμνο που γράφτηκε το 1779.

Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε οι αμερικανικές σημαίες σε ομοσπονδιακούς χώρους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις να κυματίζουν μεσίστιες για τις επόμενες πέντε ημέρες.

Περισσότεροι από 28,1 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ένα ακόμα θλιβερό και αρνητικό ρεκόρ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους πολίτες  να αφήσουν κατά μέρος τις πολιτικές διαφορές τους και να αγωνιστούν μαζί για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση. “Σήμερα καταγράφουμε ένα αληθινά μακάβριο, σπαρακτικό ορόσημο: έχουμε 500.071 νεκρούς. Περισσότεροι Αμερικανοί πέθαναν μέσα στον έναν χρόνο αυτής της πανδημίας από ό,τι στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Πόλεμο του Βιετνάμ μαζί”, τόνισε ο βετεράνος της αμερικανικής πολιτικής ζωής σε διάγγελμά του συγκινησιακά φορτισμένο.

“Αλλά καθώς αναγνωρίζουμε την κλίμακα των μαζικών θανάτων στην Αμερική, ταυτόχρονα θυμόμαστε κάθε άνθρωπο και τη ζωή που έζησε. Γιατί μιλάμε για ανθρώπους που τους ξέραμε”, ανέφερε. “Πολλοί από τους ανθρώπους άφησαν την τελευταία τους πνοή μόνοι στην Αμερική”, πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν και αναφέρθηκε στη δική του προσωπική απώλεια, όταν έχασε την πρώτη σύζυγό του και την κόρη του σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1972 και έναν από τους γιους από καρκίνο το 2015. “Εγώ μπόρεσα να ξεπεράσω τη θλίψη και το πένθος μου βρίσκοντας έναν σκοπό στη ζωή μου”, είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία της χώρας του στις 19 Ιανουαρίου είχε επίσης πραγματοποιήσει μια τελετή μνήμης για τα 400.000 τότε θύματα της νόσου Covid-19 στη χώρα.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν περί το 19% των θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, τεράστιο ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς πως οι πληθυσμός τους δεν ξεπερνά το 4% του παγκόσμιου.

Κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ως χθες το απόγευμα είχαν υποκύψει 500.071 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19 από τους 28 εκατομμύρια και πλέον που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός αυτός, ο βαρύτερος στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, αντανακλά την έλλειψη συντονισμένης εθνικής αντίδρασης το 2020, όταν η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προτίμησε να πετάξει στις πολιτείες το μπαλάκι της αντίδρασης στη σοβαρότερη υγειονομική κρίση του αιώνα.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, εν μέρει τουλάχιστον, διότι οι ψηφοφόροι πίστεψαν ότι θα αντιμετωπίσει με περισσότερη επάρκεια την πανδημία. Ο κ. Τραμπ υποβάθμιζε συνεχώς την κρίση στα αρχικά της στάδια, αργότερα διαβεβαίωνε πως ο ιός θα “εξαφανιζόταν σύντομα” κι έκανε διάφορες υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της κατάστασης.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα