ΑΘΗΝΑ
20:50
|
24.04.2024
Η μαζική πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έφτασε πριν λίγο στα Δικαστήρια της πόλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μαζική πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έφτασε πριν λίγο στα Δικαστήρια της πόλης.

Εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και καθηγητές βρίσκονται στο πλευρό των φοιτητών, καταγγέλλουν την αστυνομική βία και ζητούν την άμεση απελευθέρωση των 31 συλληφθέντων στους οποίους σήμερα απαγγέλονται κατηγορίες μετά το το χθεσινό όργιο βίας των ΜΑΤ εναντίον της κατάληψης των φοιτητών στο ΑΠΘ.

“Ο Αριστοτέλης θα ντρεπόταν για την πολιτική σας”, αναγράφει πανό που ανήρτησαν οι φοιτητές στο άγαλμα του Αριστοτέλη, στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της συμπρωτεύουσας.

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται νοσοκομειακοί που βρίσκονται επίσης σε στάση εργασίας σήμερα και μαθητές, ενώ σημειώνεται ότι οι καθηγητές από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών έχουν ζητήσει με ανακοίνωσή τους την απελευθέρωση των τριών συλληφθέντων φοιτητριών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα.

Στη συμβολή της Τσιμισκή με τη Ι. Δραγούμη, οι φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με φραγμό της ΕΛΑΣ και συνέχισαν την πορεία τους προς τα δικαστήρια από την Ιώνος Δραγούμη.

Nωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Ορισμένοι φοιτητές παρέμειναν στην κατάληψη της πρυτανείας την ώρα που οι υπόλοιποι θα πραγματοποιούν πορεία προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Την ίδια ώρα, αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί έξω από το ΑΠΘ, έχοντας τοποθετήσει κλούβα στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ-Helexpo, απέναντι από το πανεπιστήμιο.

Υπενθυμίζεται ότι στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα τα 31 άτομα που συνελήφθησαν για την κατάληψη στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά το όργιο βίας από τα ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών.

 Τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο ΑΠΘ, με εντολή να το εκκενώσουν, μετά από ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου.

Η βίαιη καταστολή προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των συλληφθέντων χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Mε ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία!

Οι συλληφθέντες στην πλειονότητά τους είναι φοιτητές και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά.

Την ίδια ώρα, φοιτητές κινητοποιούνται και στην Αθήνα. Με σύνθημα “με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία”, οι φοιτητές στα Προπύλαια συμπαραστεκόμενοι στους συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης, απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους και διαμαρτύρονται κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα