ΑΘΗΝΑ
16:54
|
20.04.2024
Τέτοια παράνομα εργαλεία-τελεσίγραφα, πιέσεις και κυρώσεις - στο οπλοστάσιο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προκαλούν λύπη, αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του εξέφρασε την απογοήτευσή του για την χθεσινή (22/2) απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. να επιβάλει νέες παράνομες και μονομερείς κυρώσεις εναντίον Ρώσων πολιτών, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ έχασε μια ευκαιρία να αλλάξει την στεροτυπική αντι-ρωσική συμπεριφορά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις προκαλούν απογοήτευση στη Μόσχα, ενώ οι Βρυξέλλες “χάνουν μια ευκαιρία να αλλάξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία”, καθώς η απόφαση αυτή συνιστά παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους.

Η απόφαση για τον σχεδιασμό νέων παράνομων μονομερών περιορισμών εναντίον Ρώσων πολιτών, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους με μια επινοημένη δικαιολογία, προκαλεί απογοήτευση. Μια άλλη ευκαιρία χάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επανεξετάσει […] τις κυρώσεις και την πίεση που ασκείται στη Ρωσία και οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει την απόλυτη ανεπάρκειά τους “, επεσήμανε το Υπουργείο Εξωτερικών.

“Αντ ‘αυτού, ακολουθώντας την πειθαρχία του μπλοκ και τα αντι-ρωσικά στερεότυπα, οι Βρυξέλλες πατούν ενστικτωδώς και πάλι το κουμπί των μη λειτουργικών κυρώσεων” συνεχίζει η ανακοίνωση τονίζοντας ότι η Ε.Ε. αψηφώντας τη λογική, πρώτα λαμβάνει μια πολιτική απόφαση και στη συνέχεια αναζητεί αυθαίρετα υποψηφίους που θα την στηρίξουν.

Σημειώνεται ότι χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας ως απάντηση στη φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοινώθηκε από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αμέσως μετά τη συνάντηση των 27 υπουργών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η εμμονή του ευρωπαϊκού μπλοκ επιβεβαιώνει ότι τα πολιτικά κίνητρα της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας χρησιμοποιούν ως πρόφαση θεατρικές δηλώσει περί της “τήρησης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών”.

Λόγω αυτού, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, η Ε.Ε. διαρκώς εξέφραζε “αδικαιολόγητα και παράλογα αιτήματα” για απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, γεγονός απαράδεκτο καθώς ο ίδιος “καταδικάστηκε για οικονομικά εγκλήματα από ρωσικό δικαστήριο στο έδαφος της χώρας μας και σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία”.

“Στη διεθνή πρακτική αυτό ονομάζεται παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους”, τονίζει η ανακοίνωση. “Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς, δεν επιθυμεί να ακολουθήσει την ηθική των διεθνών σχέσεων και, εκμεταλλευόμενη τον μύθο του δικού της αλάθητου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντικρούεται καθημερινά από εικόνες αστυνομικής βίας στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών πόλεων , με τις συνεχείς επιθέσεις κατά της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της χρήσης της ρωσικής γλώσσας, προωθεί την ιδέα της ‘παγκόσμιας τάξης βάσει κανόνων'”.

Τέτοια παράνομα εργαλεία-τελεσίγραφα, πιέσεις και κυρώσεις – στο οπλοστάσιο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προκαλούν λύπη. Επιδιώκοντας έναν ρόλο ανεξάρτητου πόλου στην παγκόσμια σκηνή, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι ξεχνά ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στη βάση μιας σεβαστής μεταχείρισης των εταίρων, της αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και της αυστηρής τήρησης του διεθνούς δικαίου “, καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα