ΑΘΗΝΑ
11:24
|
24.04.2024
Μια δικαστική απόφαση – σταθμός στην Κίνα που σηκώνει συζήτηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Δικαστήριο στο Πεκίνο επιδίκασε αποζημίωση σε υπόθεση διαζυγίου αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της συζύγου να διεκδικήσει χρηματικό ποσό για όλα τα οικιακά “καθήκοντα” και “υπηρεσίες” που προσέφερε στον πρώην σύζυγό της κατά τη διάρκεια του γάμου τους.

Η εν λόγω γυναίκα από την Κίνα διεκδίκησε και κέρδισε το ποσό των 6.330 ευρώ από τον πρώην σύζυγό της για πέντε χρόνια απλήρωτης εργασίας στο σπίτι. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Τσεν κυκλοφορούσε σαν “τουρίστας” στο ίδιο του το σπίτι, δεν ασχολούταν με την ανατροφή του παιδιού του, δεν είχε καμία σχέση με την καθαριότητα στο σπίτι ή το θέμα της καθημερινής σίτισης. Όλα τα επωμιζόταν η Γουάνγκ, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2015 και χώρισε το 2018. Ο γιος τους ζει έκτοτε με τη μητέρα του. Ο Τσεν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου πέρυσι, με την Γουάνγκ να είναι στην αρχή διστακτική στην επιλογή ενός συναινετικού διαζυγίου. Αποφάσισε τελικά να κάνει χρήση του δικαιώματος που της έδωσε ο νέος νόμος για τα διαζύγια στην Κίνα, ο οποίος επιτρέπει στην όποια πλευρά να ζητήσει αποζημίωση από την άλλη, εάν είναι αυτή που έχει αναλάβει την φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων πεθερικών ή έχει κάνει τις περισσότερες οικιακές εργασίες.

Το ποσό είναι κάτι που διαπραγματεύεται το ζευγάρι. Αν δεν καταλήξει κάπου, το δικαστήριο αναλαμβάνει ρόλο διαιτησίας και ορισμού του ποσού. Το Περιφερειακό Δικαστήριο Φανγκσάν του Πεκίνου αποφάσισε υπέρ της Γουάνγκ, ζητώντας από τον Τσεν πληρώνει μηνιαία διατροφή 2.000 γουάν, καθώς και εφάπαξ αποζημίωση 50.000 γουάν για τις δουλειές σπιτιού. 

Ο δικαστής που προήδρευε της υπόθεσης είπε στους δημοσιογράφους πως ο διαχωρισμός της περιουσίας ενός ζευγαριού μετά το γάμο περιλαμβάνει το διαχωρισμό των υλικών περιουσιακών στοιχείων. “Ωστόσο, οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν άυλο περιουσιακό στοιχείο”, είπε χαρακτηριστικά. Η υπόθεση του Τσεν και της Γουάνγκ σήκωσε έντονη συζήτηση στα μέσα κοινής δικτύωσης της Κίνας. Το ζεύγος έγινε χάσταγκ στο Weibo (σ.σ. το κινεζικό Facebook ή Twitter) και έχουν γίνει viral. Κάποιοι χρήστες, μάλλον γυναίκες, σχολίασαν ότι το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον χρόνο των οικιακών υπηρεσιών της Γουάνγκ απέναντι στον Τσεν. Άλλοι ανέφεραν ότι οι άνδρες οφείλουν να συνεισφέρουν περισσότερο στο σπίτι και κάποιοι καλούν τις γυναίκες να μην χρησιμοποιούν τις φροντίδες στο σπίτι ως δικαιολογία για να εγκαταλείπουν τις καριέρες τους μετά τον γάμο. “Κυρίες μου να θυμάστε, μπορείτε να είστε πάντα ανεξάρτητες. Μην εγκαταλείπετε τις δουλειές σας μετά τον γάμο, δώστε στον εαυτό σας μια διέξοδο”, έγραψε μια χρήστης του Weibo και έχει δίκιο.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέλλα: 15χρονος έσβησε τσιγάρο στο μάγουλο συμμαθητή του

Φλέσσα: Τα παιδιά στα Τέμπη τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί

Νεκρός 45χρονος στην 114ΠΜ στην Τανάγρα

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα