Η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε νόμο που δυνητικά θα αναγκάζει τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Facebook και η Google, να καταβάλλουν ποσά σε ομίλους μέσων ενημέρωσης για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου στις πλατφόρμες τους.
Ο νέος νομοθετικός κώδικας για τα ΜΜΕ πολεμήθηκε με κάθε μέσο από τις αμερικανικές Big Tech. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ “μπλόκαρε” τη δυνατότητα των Αυστραλών χρηστών να κοινοποιούν, να διαμοιράζουν και να βλέπουν εγχώριο και διεθνές ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις σελίδες τους. Αυτήν την εβδομάδα ανακάλεσε την απόφασή της μετά από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον έκανε κάποιες τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου και από σήμερα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που μια ρυθμιστική αρχή θα αποφασίζει το αντίτιμο που λαμβάνουν τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους τεχνολογικούς κολοσσούς. “Ο κώδικας αυτός θα διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις των ειδησεογραφικών μέσων αμείβονται για το περιεχόμενο που δημιουργούν, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στην Αυστραλία”, δήλωσαν από κοινού, ο Υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ και ο υπουργός Επικοινωνιών Πολ Φλέτσερ.
Η τροποποίηση λαμβάνει υπόψη τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν ήδη συνάψει ή θα συνάψουν η Google και η Facebook με τοπικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης. Πριν από την τελική ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου, η Google έκανε μια σειρά συμφωνιών με τοπικά μέσα ενημέρωσης ανάμεσά τους και η NewsCorp του Ρούμπερτ Μέρντοχ. Σε περίπτωση αποτυχίας αυτών των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Big Tech και τους ομίλους των ΜΜΕ, ο νέος κώδικας δίνει τη δυνατότητα μιας δίμηνης περιόδου διαμεσολάβησης πριν από την υποχρεωτική διαιτησία.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης και μικρότερες εταιρείες ΜΜΕ προειδοποίησαν χθες πως το να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να απαλλάξει τους τεχνολογικούς κολοσσούς από την εμπλοκή της θα άφηνε χωρίς αποζημίωση πιο “εξειδικευμένα” ΜΜΕ.
Πηγή: BBC, RT News