ΑΘΗΝΑ
11:21
|
25.04.2024
Αλλαγές στον ποινικό κώδικα προανήγγειλε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα με αυστηρότερες ποινές  για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημόσιου Διαλόγου.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό θα ισχύει πλέον η “αναστολή παραγραφής του αδικήματος μέχρι την ενηλικίωση του θύματος”. “Να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει ο ποινικός κώδικας, αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικά οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι οι εξής:

Σε ό,τι αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.

Εγκαινιάζεται μια κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr όπου θα καταγράφονται όλες οι πληροφορίες για το θέμα και θα υποβάλλονται καταγγελίες μέσω τσατ σε πραγματικό χρόνο.

Δημιουργία μητρώου στο οποίο καταγράφονται όλοι οι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους, με αυστηρές προδιαγραφές εγγραφής. Παραδείγματα τέτοιων επαγγελματιών είναι οι προπονητές και εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις. Το μητρώο θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ΕΛ.ΑΣ.

Συγκροτείται κεντρική δομή στην Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση και την εξωδικαστική επίλυση της κατηγορίας αυτής.

Επίσης:

Αναμένεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης 

Επιπροσθέτως, θεσπίζονται Κώδικες δεοντολογίας στις επιχειρήσεις με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τους τηρούν.

Θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο πειθαρχικό δίκαιο του δημοσίου θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που ξεκίνησε φέτος πιλοτικά.

Με πληροφορίες από Sputniknews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα