ΑΘΗΝΑ
22:31
|
16.04.2024
“Ως δύναμη κατοχής είναι υπεύθυνη για την υγεία όλων όσων βρίσκονται υπό τον έλεγχο της”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δριμεία κριτική άσκησε ο Δημοκρατικός Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς στην κυβέρνηση του Ισραήλ και προσωπικά στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επειδή επιλέγει να στέλνει το πλεόνασμα των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε συμμάχους του στο εξωτερικό και όχι στους Παλαιστίνιους που τα έχουν μεγάλη ανάγκη. Μάλιστα, ο Σάντερς τόνισε ότι το Ισραήλ ως “δύναμη κατοχής” είναι υπεύθυνο και για τους Παλαιστίνιους.

Συγκεκριμένα ο Μπέρνι Σάντερς έγραψε στο Twitter: “Ως δύναμη κατοχής το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την υγεία όλων όσων βρίσκονται υπό τον έλεγχο του. Είναι εξωφρενικό ότι ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί τα επιπλέον εμβόλια για να ανταμείβει τους ξένους συμμάχους του ενώ τόσοι Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα εδάφη ακόμα περιμένουν”.

Εδώ και οι ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι το Ισραήλ θα αποστείλει το πλεόνασμα των εμβολίων του σε άλλες χώρες μέχρι που τελικά χθες Τετάρτη το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ήταν προσωπική του απόφαση να μοιραστεί μια συμβολική ποσότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού με φίλα προσκείμενες προς το Ισραήλ χώρες. Μάλιστα παραδέχτηκε ανοικτά ότι πρόκειται για μια κίνηση με πολιτική σκοπιμότητα. Αν και ο Νετανιάχου δεν κατονόμασε τις χώρες που θα λάβουν τα εμβόλια, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι αποδέκτες είναι 15 χώρες, οι οποίες έλαβαν περίπου 100.000 δόσεις των εμβολίων της αμερικανικής Moderna. Ανάμεσά τους φέρονται να είναι η Ονδούρα, η Γουατεμάλα, η Ουγγαρία, η Ουγκάντα και η Τσεχία. Όλες είχαν στηρίξει το Ισραήλ στην προσπάθειά του να κηρύξει την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα του κράτους.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στον κόσμο και ήδη έχει εμβολιαστεί το 45% του πληθυσμού της των εννέα εκατομμυρίων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και καιρό την ισραηλινή κυβέρνηση για την άρνησή της να διευρύνει το πρόγραμμά της και στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Στα μέσα Φεβρουαρίου το Ισραήλ ενέκρινε τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων που έχουν νόμιμη άδεια εργασίας στη χώρα. Μάλιστα το Τελ Αβίβ έχει υποστηρίξει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι υπεύθυνη για τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων σύμφωνα με τους όρους των προσωρινών ειρηευτικών συμφωνιών του Όσλο από τη δεκαετία του ‘90.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα