ΑΘΗΝΑ
03:45
|
19.04.2024
Φήμες ότι εμπλέκει τον πρίγκιπα διάδοχο των Σαούντ στη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται σύντομα να δώσουν στη δημοσιότητα μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εμπλέκει στην υπόθεση τον πρίγκιπα διάδοχο του βασιλείου των Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει διαβάσει την έκθεση και αναμένεται “σύντομα” να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μπάιντεν επιμένει ότι θα μιλήσει μόνο στον 85χρονο βασιλιά, σηματοδοτώντας μια αντίθετη πορεία στην άνετη φιλική σχέση που απολάμβανε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον προκάτοχο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος της “Ουάσινγκτον Ποστ” και επικριτής της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας βρέθηκε δολοφονημένος στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνείται κάθε ανάμειξη στην εν λόγω υπόθεση δολοφονίας.

Για τις σαουδαραβικές αρχές ο θάνατος του δημοσιογράφου ήταν το αποτέλεσμα μιας “έκνομης, αδίστακτης επιχείρησης” από μια ομάδα πρακτόρων που μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει και να μεταφέρει τον δημοσιογράφο πίσω στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) οι εν λόγω πράκτορες ανήκαν στο περιβάλλον του πρίγκιπα διαδόχου των Σαούντ και εκτελούσαν εντολές του.

Δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε πέντε άτομα με την εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο η ποινή τους μετατράπηκε σε φυλάκιση 20 ετών.

Τι γνωρίζουμε για την έκθεση;

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι η αποχαρακτηρισμένη έκθεση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας, θεωρεί ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε και “πολύ πιθανότητα να διέταξε” τη θανάτωση του Κασόγκι. Οι τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η CIA είναι η βασική πηγή των πληροφοριών που εμπεριέχονται στην έκθεση.

Η γενική εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εμμένουν ότι δεν είχαν καμία γνώση για το σχέδιο δολοφονίας του Κασόγκι, ωστόσο, το 2019 ο διάδοχος του θρόνου των Σαούντ δήλωσε ότι “αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη ως ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας καθώς ο φόνος διαπράχθηκε από άτομα που εργάζονταν για την κυβέρνηση της χώρας”.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC σχολίασε ότι η εν λόγω έκθεση δεν είναι καινούργια, βασίζεται σε δουλειά της CIA για την οποία συντάχθηκε αναφορά το 2018, αλλά απορρίφθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα