ΑΘΗΝΑ
07:11
|
16.04.2024
Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Νασιρίγια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις νεαροί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει αναζωπυρωθεί αντικυβερνητικό κίημα διαμαρτυρίας ενάντια στη διαφθορά, τη φτώχεια, την έλλειψη βασικών υποδομών και υπηρεσιών και της υψηλής ανεργίας.

Οι διαδηλωτές στη Νασιρίγια αψηφούν εδώ και πολλούς μήνες τα μέτρα καραντίνας που έχουν επιβληθεί λόγω του δεύτερου κύματος της Covid-19, ενώ σε πανεθνική κλίμακα οι κινητοποιήσεις σπανίζουν τους τελευταίους μήνες. Αυτήν την εβδομάδα, συγκεντρώθηκαν πολλές φορές έξω από το κτίριο του κυβερνείου, απαιτώντας την αντικατάσταση του κυβερνήτη Νάζεμ αλ Ουαέλι, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την κακή κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν τις κυριότερες γέφυρες της πόλης αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν πυροβολώντας με αληθινές σφαίρες, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε διαδηλώσεις στην ίδια πόλη είχαν χάσει τη ζωή τους στην αρχή της βδομάδας άλλοι δύο διαδηλωτές.

Nasiriya: City at the heart of Iraq's uprisings and rebellion | Protests  News | Al Jazeera

Μετά από δεκαετίες συγκρούσεων, διαφθοράς και ελάχιστων επενδύσεων, οι δημόσιες υπηρεσίες του Ιράκ έχουν αποδυναμωθεί και συχνά παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Στα τέλη του 2019 η οργή των πολιτών απέναντι στη διαφθορά και την ενδημική ανεργία ξέσπασε με ένα λαϊκό κίνημα άνευ προηγουμένου. Στις βίαιες ταραχές που ακολούθησαν σκοτώθηκαν πάνω από 600 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 30.000 σε όλη τη χώρα. Ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια σημειώθηκε στη Νασιρίγια, όπου περίπου 30 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη γέφυρα Ζεϊτούν, ένα γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντελ Μάχντι.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράκ σταμάτησαν το 2020, λόγω πανδημίας, εκτός από τη Νασιρίγια, όπου τον Νοέμβριο, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ο σημερινός πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντχίμι, που είναι παράλληλα αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και είχε διατελέσει επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, έχει καλέσει πολλές φορές τις δυνάμεις ασφαλείας να μην πυροβολούν τους διαδηλωτές. Έχει προειδοποιήσει υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας στη Νασιρίγια, δίχως απτό αποτέλεσμα.

Οι ταραχές αυτές σημειώνονται λιγότερο από δύο μήνες πριν από την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα