ΑΘΗΝΑ
11:14
|
19.04.2024
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι πολιτικές εντάσεις στην Αρμενία έχουν κλιμακωθεί και πάλι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από ένα σύντομο, δυστυχώς διάλειμμα, οι πολιτικές εντάσεις στην Αρμενία έχουν κλιμακωθεί και πάλι. Στις 25 Φεβρουαρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ωστόσο το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας δεν υποστήριξε τους συναδέλφους του, δηλώνοντας ότι ο στρατός δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην πολιτική.

Η κίνηση των στρατιωτικών όμως βρήκε υποστήριξη μεταξύ της πλειοψηφίας των πολιτικών της αντιπολίτευσης και σημαντικό μέρος του κοινού, αναφέρει η Izvestia.

Μέλος της αντιπολίτευσης είπε στην Izvestia ότι η παραίτηση του Πασινιάν είχε γίνει “εθνικό αίτημα”. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κοινή δήλωσή του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων ως απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, έπαυσε από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Όνικ Γκασπαριάν και κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους.

Ωστόσο, όσοι αντιτίθενται στον Αρμένιο πρωθυπουργό έκαναν κι εκείνοι ίδιο.


“Σχεδόν όλα τα τμήματα του πληθυσμού είναι εναντίον του Πασινιάν, αλλά είναι πεισματάρης, οδηγεί τη χώρα σε αστικές διαμάχες”, δήλωσε στην εφημερίδα ο Arman Abovyan, γραμματέας του κόμματος της αντιπολίτευσης”Ευημερούσα Αρμενία”.

“Η παραίτησή του δεν είναι απλώς μέρος της πολιτικής ατζέντας, αλλά είναι εθνικό αίτημα. Ο άνθρωπος που έκανε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα να γονατίσει ενώπιον της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν έχει κανένα πολιτικό ή ηθικό δικαίωμα να ηγηθεί αυτής. Όσο περισσότερο είναι στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εγχώριας αποσταθεροποίησης”.

Εν τω μεταξύ, ο Sergey Markedonov , Κορυφαίος Ερευνητής στο Κέντρο Ευρω-Ατλαντικής Ασφάλειας (MGIMO), δήλωσε στην Κομερσάντ ότι η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, και η ακόλουθη προτροπή του Πασινιάν προς τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, έδειξε ότι η αρμενική αντιπολίτευση δεν έχει κρυφά χαρτιά σχετικά με την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού. “

“Ο Πασινιάν ο οποίος έχει χάσει την πλειοψηφία των υποστηρικτών του μετά την επανάσταση του 2018, εξακολουθεί να έχει μια ομάδα οπαδών μεταξύ του κοινού και δεν είναι τόσο μικρή. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός σε σύγκριση με άλλες, μη δημοφιλείς φιγούρες. “

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Καυκάσου στο Γιερεβάν Alexander Iskandaryan είπε στην Κομερσάντ ότι όσον αφορά στη Ρωσία, πιστεύει ότι αυτή είναι απίθανο να αναλάβει δράση. “Η Μόσχα έχει μάθει από την εμπειρία της με την Ουκρανία και την Αμπχαζία και δεν πρόκειται να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αρμενίας”, είπε.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα