ΑΘΗΝΑ
02:03
|
16.04.2021
Το BBC αποκαλύπτει ότι διαφημίζονται για αγορά εκτάσεις του τροπικού δάσους και γη που ανήκει στους ιθαγενείς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Το BBC ανακάλυψε ότι εκτάσεις του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία διατίθενται παράνομα προς πώληση μέσω του Facebook. Στον διαφημιστικό χώρο της ψηφιακής πλατφόρμας εμφανίζονται προς πώληση τεράστιες εκτάσεις που ισοδυναμούν με 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το BBC επικοινώνησε με την εταιρεία που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έλαβε την εξής απάντηση.

“Η εταιρεία Facebook είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για το εν λόγω θέμα, αλλά δεν πρόκειται να αναλάβει ανεξάρτητη δράση από μόνη της για να σταματήσει αυτό το εμπόριο”. “Η εμπορική, διαφημιστική μας πολιτική υποχρεώνει πωλητές και αγοραστές να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες”, πρόσθεσε η εταιρεία.

Στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι απρόθυμη να σταματήσει το ξεπούλημα του τροπικού δάσους και της γης των ιθαγενών. “Οι καταπατητές γης έχουν τόση δύναμη και εξουσία ώστε δεν ντρέπονται να διαφημίζουν τις παράνομες αγοραπωλησίες τους στο Facebook”, δήλωσε στο BBC η Ιβανέιντε Μπαντέιρα, επικεφαλής της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης “ Kanindé”.

Σύμφωνα με το BBC η εύρεση των διαφημίσεων για την πώληση και καταπάτηση της γης του επονομαζόμενου “πνεύμονα της γης” είναι πολύ εύκολη. Αρκεί κανείς να πληκτρολογήσει στα πορτογαλικά λέξεις όπως “δάσος”, “ξυλεία”, “γη ιθαγενών” στο εργαλείο αναζήτησης Marketplace του Facebook. Σε κάποιες από τις καταχωρήσεις εμφανίζονται επίσης δορυφορικές εικόνες ή GPS φωτογραφίες με εκτάσεις του Αμαζονίου.

Τέλος, το BBC αναφέρει ότι αρκετοί από τους πωλητές δεν κρύβουν ότι διαθέτουν κομμάτια γης προς πώληση χωρίς να έχουν τους απαραίτητους τίτλους ιδιοκτησίας.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης την Παρασκευή και το Σάββατο

Πεκίνο προς Τόκιο: Πιείτε εσείς το νερό της Φουκουσίμα

Πρωτοσέλιδο “καρφί” από “Δημοκρατία” στον “πάντα ανέμελο Μητσοτάκη”

Ο Τζον Κλιζ “σφάζει” με το χιούμορ του την πολιτική ορθότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα