ΑΘΗΝΑ
07:04
|
20.04.2024
Τον Μάρτιο αρχίζει η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή 44.000 εθελοντών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα υποψήφια εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, Soberana 02 και Abdala, θα υποβληθούν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών στις αρχές του Μαρτίου καθώς και τα δύο προκάλεσαν “ισχυρή ανοσολογική απόκριση” χωρίς σημαντικές παρενέργειες κατά τη διάρκεια των πρώην δοκιμών στους εθελοντές. Ο πρόεδρος του ομίλου BioCubaFarma Εντουάρντο Μαρτίνες επισκέφτηκε χθες Πέμπτη το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας στην Αβάνα και σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι τα δύο υποψήφια εμβόλια που έχει αναπτύξει η νησιωτική χώρα έδειξαν ότι “ασφαλή” μετά τη χορήγηση χιλιάδων δόσεων σε εθελοντές κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης φάσης των κλινικών δοκιμών.

“Τώρα αναμένουμε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας να αξιολογήσει όλες τις πληροφορίες που της παραδώσαμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβουμε την έγκριση για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών”, είπε ο Εντουάρντο Μαρτίνες.

Η γενική διευθύντρια του CIGB, Μάρτα Αγιάλα Άβιλα, ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των εθελοντών θα είναι μεγαλύτερος κατά την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. “Η πρώτη φάση ξεκίνησε στο νοσοκομείο “Σατουρνίνο Λόρα” στο Σαντιάγο της Κούβας με τη συμμετοχή 132 εθελοντών. Στη συνέχεια στη δεύτερη φάση των δοκιμών, η οποία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, ο συνολικός αριθμός των εθελοντών ήταν 660”, δήλωσε η γενική διευθύντρια της κρατικής εταιρείας του βιοτεχνολογικού και φαρμακευτικού τομέα. Μετά το τέλος και της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών τα δύο υποψήφια εμβόλια θα αξιολογηθούν και στο τέλος θα βγει η ετυμηγορία για το αν είναι σε θέση να διατεθούν τόσο στην αγορά της Κουβάς αλλά και στο εξωτερικό.

Το Abdala (η ονομασία του παραπέμπει σ’ ένα ποίημα του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί) είναι το ένα από τα δύο που έχουν σχεδιαστεί από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας. Το Soberana 2 αναπτύσσεται από το ινστιτούτο εμβολιασμού Finlay (IFV).

Στην κλινική δοκιμή 3ης φάσης του Soberana 2 θα συμμετάσχουν 44.000 εθελοντές, διευκρίνισε ο Βισέντε Βέρες, πρόεδρος του IFV. Δεν διευκρινίστηκε ο αριθμός των εθελοντών που θα πάρουν μέρος στην κλινική δοκιμή του Abdala.

Πηγή: TeleSur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα