ΑΘΗΝΑ
03:49
|
25.04.2024
Ο Τζο Μπάιντεν δέχτηκε κύμα επικρίσεων αλλά και επευφημίες από τα "γεράκια" του πολέμου που επιθυμούν να συνεχιστεί η πολιτική Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παράνομη χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στο έδαφος της ανατολικής Συρίας, ο Βλαντιμίρ Ντζαμπαρόφ, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, τονίζοντας ότι πρόκειται για βομβαρδισμό στην επικράτεια ενός κυρίαρχου έθνους, αναφέρει το Sputnik.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον δεκαεπτά μαχητές που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπολύθηκαν στην ανατολική Συρία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στα σύνορα με το Ιράκ, στοχεύοντας υποδομές που χρησιμοποιούν οι πολιτοφύλακες.

“Αυτό είναι απολύτως παράνομο, καθώς πρόκειται για βομβαρδισμό εδάφους κυρίαρχου κράτους” ξεκαθάρισε ο Ντζαμπαρόφ, εκφράζοντας ανησυχία για μία επίθεση που μπορεί να “οδηγήσει σε κλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή”.

Ο ανώτερος Ρώσος νομοθέτης εξέφρασε την πεποίθηση πως η Συρία έχει δικαίωμα να ζητήσει επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει το συμβάν.

“Η Συρία διαθέτει σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων S-300 και οι Αμερικανοί πρέπει να είναι απολύτως προσεκτικοί με τέτοιες ενέργειες” κατέληξε ο Ντζαμπαρόφ.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την επίθεση, τονίζοντας ότι αυτή εγκρίθηκε από τον Τζο Μπαίντεν και ότι ήταν αντίποινα “στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων, του αμερικανικού προσωπικού και του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό τις ΗΠΑ) στο Ιράκ”.

“Σύμφωνα με την εντολή του Προέδρου Μπάιντεν, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των υποδομών που χρησιμοποιούν οι υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές οργανώσεις στην ανατολική Συρία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ισχυριζόμενος ότι οι επιδρομές στοχεύουν στην εξάλειψη των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν “κατάπιαν” όλοι το αφήγημα Μπάιντεν, ο οποίος μετά την επίθεση δέχτηκε σκληρή κριτική για ασυνέπεια στις προεκλογικές δηλώσεις του και “υποκρισία”. Δεν έλειψαν όμως και οι επευφημίες από τα “γεράκια” του πολέμου που επιθυμούν διακαώς να συνεχιστεί η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μετά από μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων στην Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, κοντά σε Αεροπορική Βάση των ΗΠΑ και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Erbil στο Ιράκ που σκότωσαν έναν συμβασιούχο εργολάβο ενώ ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ένα μέλος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε την ανάμειξή της στην επίθεση.

Ο Κίρμπι ισχυρίστηκε ότι τα πλήγματα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις υποδομές “αρκετών μαχητικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Καταΐμπ Χεζμπολάχ και της Kait’ib Sayyid al Shuhad”.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, “τα πλήγματα κατέστρεψαν τρία φορτηγά με πυρομαχικά” και σκότωσαν τουλάχιστον 17 μαχητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο γειτονικό Ιράκ. Η κυβέρνηση Τραμπ στόχευε την Κατίμπ Χεζμπολάχ και άλλες Σιιτικές οργανώσεις όπως η PMU, γεγονός που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Στρατηγού Κασέμ Σολειμάνι, τον Ιανουάριο του 2020.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε ηγηθεί της αντίδρασης των Δημοκρατών που κατήγγειλαν την κίνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τότε, λέγοντας ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ρίχνει “λάδι στη φωτιά” δυναμιτίζοντας την κατάσταση στην περιοχή.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι δήλωσε τότε, ότι η επίθεση κατά του Σολεϊμανί διακινδύνευε “να προκαλέσει περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας” στην περιοχή και ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια του Κογκρέσου.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα