ΑΘΗΝΑ
16:37
|
26.04.2024
Βίαιη εξέγερση με 25 θύματα, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή φυλακής στην Αϊτή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 400 κρατούμενοι απέδρασαν από την φυλακή Croix-des-Bouquets στα προάστια της πρωτεύουσας Port-au-Prince στην Αϊτή και τράπηκαν σε φυγή, αφού διέφυγαν από μια βίαιη εξέγερση με 25 θύματα, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της φυλακής. 

Ο υπουργός Επικοινωνίας Frantz Exantus δήλωσε πως είκοσι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων έξι κρατουμένων και του επιθεωρητή Paul Hector Joseph, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη φυλακή. Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν συμπεριλαμβάνονται και απλοί πολίτες που σκοτώθηκαν από τους φυλακισμένους κατά τη διαφυγή τους και προσέθεσε ότι την Παρασκευή το πρωί βρίσκονταν στα κελιά τους  1.125 από τους 1.542 κρατούμενους της φυλακής. Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει 60 από τους κρατούμενους που διέφυγαν, αλλά περισσότεροι από 200 είναι ακόμα ελεύθεροι και καταζητούνται.

Ένας από τους κρατούμενους που σκοτώθηκαν ήταν ο αρχηγός μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες στην Αϊτή, ο Αρνέλ Ζοζέφ που πυροβολήθηκε χθες κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου 120 χλμ βόρεια της φυλακής. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο Αρνέλ Ζοζέφ σκοτώθηκε αφού επιτέθηκε πυροβολώντας μια αστυνομική περίπολο που τον σταμάτησε ενώ επέβαινε σε μια μοτοσικλέτα. Η αστυνομία απάντησε στα πυρά που δέχθηκε και ο Ζοζέφ πέθανε, ενώ ο οδηγός και ο τρίτος επιβάτης μοτοσυκλέτας διέφυγαν.

Ο πλέον καταζητούμενος αρχηγός συμμοριών στη χώρα είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2019. Είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να δραπετεύσει για πρώτη φορά από τη φυλακήτον Ιούλιο του 2020, μια απόδραση που είχε διαφημίσει μέσω ενός βίντεο που δημοσιεύθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ημέρες πριν από την απόπειρα.

Κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής του για ανθρωποκτονία, ο Ζοζέφ είχε ήδη δραπετεύσει δύο φορές από μια άλλη φυλακή στο Port-au-Prince, το 2010 και το 2017.

Η ​​φυλακή υψηλής ασφάλειας Croix-des-Bouquets ανεγέρθηκε με χρηματοδότηση από τον Καναδά, εγκαινιάστηκε το 2012, και έχει μέγιστη χωρητικότητα 872 κρατουμένων, αν και πριν από το περιστατικό της εξέγερσης, ο αριθμός των φυλακισμένων ήταν σχεδόν ο διπλάσιος.

Η επιχείρηση απόδρασης από την φυλακή Croix-des-Bouquets συνέβη καθώς οι συμμορίες έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα την αύξηση των απαγωγών και των δολοφονιών στην Αϊτή και τη μετατροπή τεράστιων περιοχών της πρωτεύουσας σε απαγορευμένες περιοχές.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η πολιτική αναταραχή, η αυξανόμενη φτώχεια και η ατιμωρησία τροφοδοτούν αντίστοιχες ενέργειες και οι ακτιβιστές κατηγορούν τους πολιτικούς ότι χρησιμοποιούν τις συμμορίες για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα