ΑΘΗΝΑ
06:55
|
18.08.2022
Οι ανασκαφές των αρχαιολόγων έφεραν στο φως ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο άρμα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούταν στις τελετές, λίγο έξω από την Πομπηία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μοναδικό αρχαίορωμαϊκό άρμα που χρησιμοποιούταν στις τελετές λίγο έξω από την Πομπηία, την πόλη που θάφτηκε από ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ.

Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα από σίδηρο, χαλκό και κασσίτερο βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας βίλας στο Civita Giuliana, περίπου 700 μέτρα βόρεια από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας.

Ο Μάσσιμο Οζάνα, ο απερχόμενος διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, δήλωσε ότι το άρμα ήταν το πρώτο του είδους που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, των οποίων η λειτουργία αποδιδόταν μέχρι στιγμής σε οχήματα που χρησιμοποιούνταν για μεταφορά και εργασία, αλλά όχι για τελετές. Προσέθεσε πως πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη που προάγει την κατανόησή μας για τον αρχαίο κόσμο και επεσήμανε πως το άρμα μάλλον συνόδευε εορταστικές στιγμές για την κοινότητα, όπως παρελάσεις και πομπές».

Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως μοναδικό εύρημα, άνευ προηγούμενου στην Ιταλία.

Η Πομπηία, 23 χλμ. (14 μίλια) νοτιοανατολικά της Νάπολης, φιλοξένησε περίπου 13.000 ανθρώπους πριν θάφτηκε κάτω από τέφρα, ελαφρόπετρα και σκόνη καθώς υπέστη μια έκρηξη που ισοδυναμούσε με την ένταση πολλών ατομικών βομβών.

Περίπου τα δύο τρίτα της αρχαίας πόλης των 66 εκταρίων (165 στρεμμάτων) έχουν αποκαλυφθεί. Τα ερείπια δεν ανακαλύφθηκαν μέχρι τον 16ο αιώνα και άρχισαν οι οργανωμένες ανασκαφές περίπου το 1750.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσίνι δήλωσε πως η Πομπηία συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις ανακαλύψεις της και θα εξακολουθήσει να το κάνει εδώ και πολλά χρόνια, με 20 εκτάρια ακόμη να αναμένεται να εκσκαφούν.

Μια σπάνια τεκμηρίωση της ελληνορωμαϊκής ζωής, η Πομπηία αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δήμαρχος εναντίον σέρφερ στα κανάλια της Γαληνοτάτης Βενετίας (video)

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Είμαστε μαζί σου»

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων για τον καύσωνα

Δύο ιστιοφόρα με 170 μετανάστες και πρόσφυγες στα Κύθηρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα