ΑΘΗΝΑ
01:14
|
20.04.2024
Η πλατφόρμα έχει επιβάλλει εκτεταμένους περιορισμούς σε λογαριασμούς που κάνουν αναρτήσεις ζητώντας να ισχύσει ο νόμος για την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εδώ και κάποιες ημέρες τo facebook επιβάλλει περιορισμούς σε προφίλ που κάνουν αναρτήσεις σχετικά με τον απεργό πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα. Με αφορμή την έκκλησή τους στο κράτος δικαίου, προκειμένου να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα, το Facebook επέβαλε περιορισμούς, αποδεικνύοντας ότι πλέον η δημοκρατία και η ελευθερία λόγου βρίσκεται σε σκοτεινά μονοπάτια. To τελευταίο διάστημα ουκ ολίγοι χρήστες, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι, δικηγόροι και οργανώσεις, κατήγγειλαν πως το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει «κατεβάσει» τις σχετικές αναρτήσεις τους ή έχει απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς του για μερικές ημέρες.

Σήμερα το πρωί επιβλήθηκαν περιορισμοί στον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, έναν εκ των συνηγόρων στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στη συνέχεια, υποβλήθηκα περιορισμοί και στη σελίδα “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή” συνδικαλιστικό σχήμα που συμμετέχει ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Επίσης, ο ακαδημαϊκός Πολυμέρης Βόγλης δέχτηκε αποκλεισμό ενός μήνα από το facebook μετά από την παρακάτω ανάρτησή του:

Επιπλέον, επιβλήθηκαν περιορισμοί στα προφίλ δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων ο Κώστας Κωστάκος, η Χρύσα Λύκου, ο Άρης Χατζηστεφάνου, η Άννα Νίνη, η Μαρία Λούκα και ο Κωνσταντίνος Πουλής.

“Μόνο αν θες να μυθοποιήσεις τον Κουφοντίνα, θα τον αφήσεις να πεθάνει. Μόνο αν μισείς τη δημοκρατία, θα τον αφήσεις να πεθάνει. Μόνο αν θες να συνδέσεις για πάντα το όνομά σου με του Κουφοντίνα, θα τον αφήσεις να πεθάνει”

Χρύσα Λύκου

Άρης Χατζηστεφάνου

Άννα Νίνη

Των περιορισμών στον λογαριασμό της είχε προηγηθεί η ανάρτησή της για τις προσαγωγές περίπου 20 ανθρώπων, έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στη ΜΕΘ του οποίου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ενώ παράλληλα εξέφραζε με τη σειρά της την αλληλεγγύη της στον απεργό πείνας.

Μαρία Λούκα

“Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να διαπράξει ένα στυγνό κρατικό έγκλημα εις βάρος του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”

Κωνσταντίνος Πουλής

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών ανακοίνωσε επίσης πως το facebook “κατέβασε” την δημοσίευσή του.

Ήρθε λοιπόν και η δική μας σειρά το Φατσοβιβλίο να κατεβάσει ανάρτηση μας για τον απεργό πείνας μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα από την δημοσίευση της. Η ανάρτηση είχε πάνω από 900 like και 200+ κοινοποιήσεις.

Η αιτιολογία είναι ότι η ανάρτηση παραβιάζει τους όρους του Φατσοβιβλίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιον ή ποιους. Ανατρέξαμε σε αυτούς τους όρους και βρήκαμε τα ακόλουθα: «Προκειμένου να διασφαλίσουμε την πολυφωνία, φροντίζουμε οι πολιτικές μας να προάγουν την έκφραση διαφορετικών απόψεων και πεποιθήσεων, και ειδικά όταν αυτές προέρχονται από άτομα και κοινότητες που σε άλλες περιπτώσεις θα αγνοούνταν ή θα περιθωριοποιούνταν.», «Ο στόχος ήταν πάντα η δημιουργία ενός χώρου όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζονται. Αυτό δεν έχει αλλάξει, ούτε πρόκειται να αλλάξει», «ανταλλάσουν διαφορετικές απόψεις, εμπειρίες, ιδέες και πληροφορίες. Θέλουμε οι χρήστες να μπορούν να μιλάνε ανοιχτά για τα θέματα που θεωρούν σημαντικά, ακόμα κι αν κάποιοι διαφωνούν μαζί τους ή βρίσκουν τις απόψεις τους μη αποδεκτές», «Για τη λήψη αυτών των αποφάσεων, ανατρέχουμε στα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Είμαστε πεπεισμένοι/ες πως τους όρους της κοινότητας παραβιάζουν τα ίδια τα άτομα που ελέγχουν ποιες δημοσιεύσεις θα παραμείνουν και ποιες θα κατέβουν από το Φατσοβιβλίο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της πλατφόρμας στις ερωτήσεις της Αυγής:

  • Με ποια διαδικασία ελέγχει το facebook το περιεχόμενο; Τι ρόλο παίζει η εταιρία σας σε αυτή τη διαδικασία;
  • Έχετε παρατηρήσει αύξηση των καταγγελιών που κάνουν άλλοι χρήστες για τέτοιες αναρτήσεις;
  • Έχει συμπεριληφθεί στον «αλγόριθμο» του facebook κάποια σχετική λέξη-κλειδί, με αποτέλεσμα να «κόβονται» αυτόματα οι αναρτήσεις που την περιλαμβάνουν;

Η απάντηση έγραφε:

Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram. Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα  Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Η ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα