ΑΘΗΝΑ
02:41
|
20.04.2024
Η αστυνομία της Μιανμάρ κατέστειλε τις διαδηλώσεις για δεύτερη μέρα και σκότωσε τουλάχιστον δύο άτομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Μιανμάρ άνοιξε πυρ σήμερα (28/2) εναντίον των διαμαρτυρόμενων απέναντι στην στρατιωτική κυβέρνηση, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς τη δεύτερη ημέρα καταστολής των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. 

Ξεκίνησε πολύ νωρίς την προσπάθεια να διαλύσει το πλήθος και άνοιξε πυρ σε διάφορα μέρη της πρωτεύουσας Γιανγκόν, αφού οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα δεν κατάφεραν να διαλύσουν τα πλήθη. Ένας άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με πληγή στο στήθος και σύντομα πέθανε.

Η κρατική τηλεόραση MRTV δήλωσε ότι περισσότερα από 470 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο. Ανέφερε ότι η αστυνομία είχε προειδοποίησε πριν ρίξει χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις, πράγμα που διαψεύδεται από τους συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες. 

Η αστυνομία άνοιξε επίσης πυρ στη νότια πόλη Νταέι, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας αρκετούς, σύμφωνα με τον  πολιτικό Kyaw Min Htike. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης του Dawei Watch ανέφεραν ήδη τον θάνατο τριών ανθρώπων. Κατέστειλε επίσης τεράστιες διαμαρτυρίες στις πόλεις Μανταλέι, Λάσιο και Μπάγκο, σύμφωνα με τους κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο αρχηγός της χούντας, στρατηγός Min Aung Hlaing, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα οι αρχές χρησιμοποιούν ελάχιστη βία για να αντιμετωπίσουν τις διαμαρτυρίες. Ωστόσο, τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην αναταραχή. Ο στρατός δήλωσε ότι μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ένας αστυνομικός. Η καταστολή φαίνεται να δείχνει την αποφασιστικότητα του στρατού να επιβάλει την εξουσία του ενόψει της εκτεταμένης ανυπακοής, όχι μόνο στους δρόμους αλλά και ευρύτερα σε τομείς όπως η διοίκηση, το δικαστικό σώμα, οι τομείς εκπαίδευσης και υγείας και τα μέσα ενημέρωσης.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε κατάσταση χάους από  1η Φεβρουαρίου, που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Κίι και μεγάλο μέρος της ηγεσίας του κόμματος, ισχυριζόμενος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου ήταν προϊόν νοθείας. Το πραξικόπημα, που έθεσε σε απότομη παύση τα βήματα της Μιανμάρ προς τη δημοκρατία μετά από σχεδόν 50 χρόνια στρατιωτικής κυριαρχίας, έχει ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους. Ενώ οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα και ορισμένες έχουν επιβάλει περιορισμένες κυρώσεις, οι στρατηγοί παρακάμπτουν τη διπλωματική πίεση. Υποσχέθηκαν να πραγματοποιήσουν νέες εκλογές χωρίς ωστόσο να ορίσουν ημερομηνία.

Η εκτεταμένη αστυνομική καταστολή έλαβε χώρα αμέσως μετά την ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μιανμάρ απελάθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της δημόσιας διοίκησης, επειδή είχε «προδώσει τη χώρα» και «καταχράστηκε την εξουσία και τις ευθύνες ενός πρέσβη» αφού προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν «οποιοδήποτε αναγκαίο μέσο» για να αντιστρέψουν το πραξικόπημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα