ΑΘΗΝΑ
20:08
|
26.04.2024
Ο "άδολος πατριώτης" και "σεμνός καλλιτέχνης" Εύρυτος αποδεικνύεται μάλλον φασίζουσα προσωπικότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχθηκε μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης εδώ και μερικές εβδομάδες τις δημιουργίες ενός νεαρού γκραφιτά που ζωγραφίζει ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και υπογράφει με το όνομα Εύρυτος, υιοθετώντας ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο το όνομα, ενός από τους 300 του Λεωνίδα που φέρεται να τυφλώθηκε από μόλυνση και παρόλο που ο Λεωνίδας έδωσε εντολή να αποσυρθεί από το πεδίο της μάχης εκείνος παρέμεινε και έπεσε στις Θερμοπύλες μαχόμενος εναντίων των Περσών στην ιστορική μάχη.

Για μένα ο Σπαρτιάτης που πολέμησε χωρίς το φως του, συμβολίζει την αίσθηση καθήκοντος, την φιλοπατρία και την πιστή σε όρκους και νόμους”, δήλωσε σχετικά σε μια από τις πολλές του συνεντεύξεις.

Η δουλειά του 19χρονου, όπως αυτοπαρουσιάζεται ο αγνώστων λοιπών στοιχείων δημιουργός, έγινε ταχύτατα γνωστή μέσα από πληθώρα αφιερωμάτων και συνεντεύξεων, ακόμη και σε ειδικά περί την τέχνη ιστολόγια αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σκοπός των προσπαθειών του, σύμφωνα με δήλωσε όσα ο ίδιος στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, είναι “να περάσουν τα ορθά μηνύματα της Επανάστασης, και όχι του γραικυλισμού και του ανθελληνισμού των διαφόρων επιτροπών”. “Θα ήταν κατάχρηση να αυτοχαρακτηριστώ καλλιτέχνης ή ακτιβιστής, είμαι απλά ένα παιδί που ασκεί το χόμπι του”πρόσθεσε με σεμνότητα στο zougla.gr , ενώ, σε άλλη του συνέντευξη, απήυθυνε, επί της ουσίας, δημόσια πρόσκληση σε δημάρχους ανά την χώρα να τον καλέσουν για να κοσμήσει τα κέντρα των πόλων με τις δημιουργίες του

Θεσμική παρουσία στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση αυτή ήταν ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος που κάλεσε τον Εύρυτο να δημιουργήσει μια τεράστια τοιχογραφία με ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, σε τοίχο του κολυμβητηρίου της πόλης επιφανείας 900 τ.μ., ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Εύρυτου έχει προχωρήσει σε σχετική συμφωνία και με τον δήμαρχο Σερρών.

Στην επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για τον “τοίχο των Ηρώων του 1821 στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης”, δίνεται ένας πανηγυρικός τόνος στη δράση, ενώ διαβάζουμε πως “σε όλη την διάρκεια της φιλοτέχνισης του έργου καθοριστική ήταν η συμβολή της Αστυνομίας καθώς ο Διοικητής του Α.Τ. Αργυρούπολης κ . Χάρης Δέρβας επιμελήθηκε και συντόνισε την περιφρούρηση με περιπολίες και την συνδρομή της ομάδας ΔΙΑΣκαι πως “εργαζόμενοι του τεχνικού συνεργείου του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης επιμελήθηκαν της προετοιμασίας των επιφανειών που ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε καθώς και της προστασίας των τοιχογραφιών με antigraffiti.

Ο Δήμος διένειμε μάλιστα και σχετικό βίντεο με δηλώσεις του Γιάννη Κωνσταντάτου και οπτικό υλικό από τον τοίχο

Συγχαρητήριες δηλώσεις για το θέμα έκανε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης και Ελληνικού Αντώνιος, που επισκέφθηκε το σημείο, ενώ η συνολική δράση έτυχε μεγάλης δημοσιότητας και καλύφθηκε ακόμη και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σε όλα τα σχετικά υλικά ο Εύρυτος εμφανίζεται επί το έργον φορώντας full face κουκούλα, όπως και στην φωτογράφισή του με τον δήμαρχο.

Δείξε μου τον “καλλιτέχνη” σου να σου πω ποιός είσαι…

Με αυτό το σχόλιο αντέδρασε στην πρωτοβουλία του δημάρχου και την επικοινωνιακή προβολή της η “Λαϊκή Συσπείρωση” Ελληνικού-Αργυρούπολης, σημειώνοντας πως: “Ο ίδιος “καλλιτέχνης” έχει “φιλοτεχνήσει” κάποια από τα πιο αντικομμουνιστικά και εμετικά έργα που θα ήθελαν πολλοί νοσταλγοί των Χιτών και των δοσιλόγων να κοσμούν το σαλόνι τους”.

Προς επίρρωσιν της καταγγελίας της η δημοτική παράταξη έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από κάποιες άλλες… δημιουργίες του Εύρυτου που συνοδεύονται από νεοναζιστικά σύμβολα, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί η φωτογραφία ενός έργου που φέρεται να υπογράφεται από τον Εύρυτο, εικονίζει τον Άρη Βελουχιώτη και συνοδεύεται από τη φράση “όπως ο Άρης η αδερφή έκανε με πιστόλι, μπάσταρδοι αριστεροί αυτοκτονήστε όλοι….

Μήπως λοιπόν ο “σεμνός” καλλιτέχνης δεν είναι ένας και τόσο “άδολος πατριώτης”, όπως έσπευσαν να τον παρουσίασαν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος που, εκφράζοντας τον ανυπόκριτο θαυμασμό του για τον Εύρυτο, έγραψε στο Twitter “Ωραίος ο νέος! Αυτό είναι πραγματική αντικουλτούρα σήμερα”;

Ψάχνοντας λίγο περισσότερο το θέμα διαπιστώνει κανείς πως πλάι στον αντικομμουνισμό, την αναφορά στους 300 του Λεωνίδα και την “λατρεία” των ηρώων του 1821, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που συγκροτούν την ταυτότητα του Εύρυτου και τον φέρνουν πολύ κοντά στα εθνικιστικά και πατριδοκαπηλικά ιδεολογικά πρότυπα και τις ιστορικές αναφορές της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των ομοϊδεατών της.

Ο ίδιος έχει αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter την φωτογραφία ενός έργου του για τα Ίμια, για τα οποία η Χρυσή Αυγή οργανώνει “εκδήλωση μνήμης”, με την ένδειξη ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και το σχόλιο “Μέσα στη ταχύτητα της καθημερινότητας μας και τη φρενίτιδα των μεγάλων επετείων δε πρέπει να ξεχνάμε όσους πέθαναν για αυτή τη πατρίδα. Χ. Καραθανασης Ε. Γιαλοψός Π. Βλαχακος Α Θ Α Ν Α ΤΟ Ι”

Σε άλλη του ανάρτηση εικονίζεται έργο του με έναν ιερωμένο και την επιγραφή “Θυμήσου την Ελλάδα που σου στέρησαν” και σχόλιο “Η Κωνσταντινούπολις περιμένει…”, λαμβάνοντας τα εύσημα από τον διαφεύγοντα Χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό.

Βανδαλίζοντας τον Εύρυτο

Έχοντας, πιθανώς, αυτά τα στοιχεία υπόψη τους, άγνωστοι “βανδάλισαν” προ ημερών ένα έργο του Εύρυτου που εικονίζει τον Καραϊσκάκη, προκαλώντας ιερή αγανάκτηση σε πολλούς. Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες “Εστία” και “Δημοκρατία”, με την δεύτερη να αναρωτιέται: “Ποιον άραγε ενοχλεί μια τέτοια εικόνα; Μόνο τους γνωστούς εθνομηδενιστικούς κύκλους και την άκρα Αριστερά, που χρόνια τώρα προσπαθούν να συκοφαντήσουν οτιδήποτε εθνικό.

Σε “γνωστούς μπαχαλάκηδες, αντεθνικούς εθνομηδενιστές θολοκουλτουριαραίους, επαναστάτες «της φακής»”αποδίδει τον βανδαλισμό ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Law & Order, κατά τον οποίο αυτοί που βανδάλισαν το έργο είναι “αυτοί που θα προσκυνήσουν μπροστά στον δολοφόνο Κουφοντίνα […] Αυτοί που στη ζωή τους έθρεψαν το κεφάλι τους μόνο αριστερές ανοησίες και τρέλες, λεηλατώντας, σπάζοντας, καίγοντας, βανδαλίζοντας ό,τι έχει σχέση με τον ελληνισμό, με τον πολιτισμό, με την αληθινή κουλτούρα των Ελλήνων, κι όχι την κουλτούρα του φρέντο που διέδωσαν οι ίδιοι ως επαναστάτες του αφρόγαλου” ενώ αναγορεύει τον Εύρυτο σε… αληθινό επαναστάτη!

“Ιεροσυλία”. όμως, θεώρησε τον βανδαλισμό του έργου του Εύρυτου ακόμη και η “Εφημερίδα των Συντακτών”! Σε σημείωμά του για το θέμα, ο Δημήτρης Νανούρης, δίχως προφανώς να ψάξει τίποτα για το ποιον του συγκεκριμένου γραφιτά, όχι μόνο τον εκθειάζει, αλλά καταφέρεται και εναντίον των βανδαλιστών: “Χαστούκι ηχηρό μπας και βγάλει το άχτι του θα μπορούσε να δώσει στον βλάσφημο αδαή που ασέλγησε στην τοιχογραφία του ο ίδιος ο «βέβηλος» βεβηλωμένος με ελαφρώς παραφρασμένη δική του «παραληρητική βωμολοχική» ατάκα: «Γνωρίζω τον αίτιον. Αν τον κάνωμε τσακωτό, παίρνομεν όλοι το χάκι (εκδίκηση), ειδεμή θα μου κλάσει τον μπούτζον»”.

Ένας νέος “πόλεμος” άνοιξε, όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στους δρόμους της Αθήνας, καθώς ήδη είναι πολλοί που ψάχνουν την υπογραφή του Εύρυτου…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα