ΑΘΗΝΑ
05:48
|
27.04.2024
Απογοητευμένες από τις δυτικές φαρμακοβιομηχανίες στρέφονται στη Ρωσία για την προμήθεια εμβολίων με λιγότερο απεχθείς όρους και χαμηλότερη τιμή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


H Βολιβία αγωνίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους για να εξασφαλίσει συμφωνίες με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19, ωστόσο ο πρόεδρος Λουίς Άρσε αντιμετώπισε αρκετά εμπόδια κι έτσι στράφηκε για βοήθεια στη Ρωσία.


Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, η Βολιβία υπέγραψε την πρώτη σημαντική συμφωνία για την απόκτηση εμβολίων κατά της COVID-19, με αρκετές δόσεις που θα καλύψουν περίπου το 20% του πληθυσμού της. Οι πρώτες δόσεις Sputnik V έφθασαν στη χώρα στα τέλη Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

“Ήταν ένα πραγματικά μαραθώνιο έργο”, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εμπορίου της Βολιβίας Μπένχαμιν Μπλάνκο, σχετικά με την αναζήτηση συμβάσεων για την προμήθεια εμβολίων, αλλά η πολιτική βούληση της Ρωσίας το κατέστησε δυνατό. “Οι δυτικοί κατασκευαστές εμβολίων μας είπαν ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο” αποκάλυψε ο Μπλάνκο, χωρίς να κατονομάζει ποιές ακριβώς ήταν οι φαρμακευτικές.

Η στροφή της Βολιβίας στη Μόσχα υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική έχουν στραφεί στο εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας εν μέσω φόβων ότι θα μείνουν πίσω στην παγκόσμια κούρσα απόκτησης των εμβολίων. Καθώς πολλές πλουσιότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η Pfizer Inc και η AstraZeneca PLC, οι χώρες στη Λατινική Αμερική αντιμετώπισαν δυσκολίες να εξασφαλίσουν τον επαρκή εφοδιασμό τους με εμβόλια.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι από τρεις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Μπλάνκο, περιέγραψαν στο Reuters ότι αντιμετώπισαν προκλήσεις στη διαπραγμάτευσή τους με τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Ενώ αντίθετα αξιωματούχοι από δύο χώρες ανέφεραν πως στις συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, καθώς υπήρχε προθυμία για συμβόλαια με λιγότερο απεχθείς όρους αλλά και προσφορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Ο Sharon Castillo, εκπρόσωπος της Pfizer με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε σε απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters ότι η εταιρεία και ο Γερμανός συνεργάτης της BioNTech SE δεσμεύονται να συνεργαστούν με κυβερνήσεις “για να διασφαλίσουν δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο COVID-19 για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.” Πρόσθεσε επίσης ότι η Pfizer και η BioNTech έχουν ολοκληρώσει επί του παρόντος διμερείς συμφωνίες εφοδιασμού με οκτώ χώρες στη Λατινική Αμερική.

Τουλάχιστον δέκα χώρες στην περιοχή δήλωσαν ότι έχουν υπογράψει συμφωνίες για τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Βολιβία υπέγραψε φέτος συμφωνία με έναν προμηθευτή του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς και της Sinopharm για την προμήθεια περαιτέρω δόσεων μέσω του παγκόσμιου συστήματος προμήθειας εμβολίων COVAX.

Ο εμπορικός απεσταλμένος της Ρωσίας στη Βολιβία, ο Iakov Fedorov, δήλωσε ότι η συμφωνία για τα εμβόλια δεν είναι “πολιτική” και ότι η ρωσική κυβέρνηση “ήταν πάντα έτοιμη να υποστηρίξει και να βοηθήσει” τη Βολιβία στην απόκτηση του Sputnik V.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) συμφώνησε να προμηθεύσει 5,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στη Βολιβία, αρκετές για τον εμβολιασμό 2,6 εκατομμυρίων ατόμων. Η Βολιβία δήλωσε ότι έχει ήδη λάβει 20.000 δόσεις του Sputnik V.

Η Ρωσία δήλωσε ότι αυξάνει τις συμφωνίες για την παραγωγή του εμβολίου κυρίως εκτός της χώρας. Την Παρασκευή, το RDIF δήλωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με μία εταιρεία παραγωγής από την Αργεντινή.

Το RDIF ανακοίνωσε επίσης συμφωνίες με τουλάχιστον έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής για την παροχή περισσότερων από 60 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Το RDIF δήλωσε ότι έχει συμφωνήσει να παρέχει δόσεις σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα φέτος. Η Ρωσία πρόσφερε πρόσφατα 300 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V στην Αφρική μαζί με ένα πακέτο χρηματοδότησης για χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν το εμβόλιο.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα