ΑΘΗΝΑ
16:56
|
26.04.2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση εντός του Μαρτίου για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση εντός του Μαρτίου για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με Γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης κορυφής την Πέμπτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετρίασε την αρνητική στάση της σχετικά με τα πιστοποιητικά, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εργασία της Ένωσης προς ένα τέτοιο έγγραφο.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι υπήρξε συναίνεση για την ανάγκη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, χωρίς να εξηγήσει όμως πως ακριβώς θα χρησιμοποιούνται.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ζήτημα των νομικών προβλημάτων που ενσκήπτουν σχετικά με το έγγραφο.

Η Φον ντερ Λάιεν, μετά τη Σύνοδο, μίλησε για ένα ελάχιστο σύστημα δεδομένων, τονίζοντας ότι στα ψηφιακά πιστοποιητικά θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου και τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Η σύγκλιση μεταξύ των ηγετών έρχεται καθώς οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό στο μπλοκ των “27”, μεταξύ αυτών και η ελληνική, οι οποίες υπέστησαν τις πιο απότομες μειώσεις τουριστικών ροών πέρυσι, είναι αποφασισμένες να ανοίξουν τις “θύρες” τους σε ανθρώπους που θα έχουν εμβολιαστεί.

Άλλες χώρες, ωστόσο, αντιτίθενται σε τέτοιες κινήσεις, επικαλούμενες την έλλειψη πειστικών αποδεικτικών στοιχείων ότι ο εμβολιασμός σταματά τη μετάδοση του κορονοϊού, καθώς και τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χορήγηση ειδικών προνομίων σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, τα οποία θα στερούνται άλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε ακόμη πιο δύσπιστος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράζοντας ανησυχίες για άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα και πάλι με πηγές του Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, βασικός υποστηρικτής της ιδέας, προειδοποίησε ότι εάν η ΕΕ δεν δημιουργήσει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, είναι πιθανό στη θέση της να το πράξει κάποια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα έχει τη μορφή κανονικού διαβατηρίου, αλλά θα τη μορφή ψηφιακής πιστοποίησης, μέσω μιας εφαρμογής για τα smartphones.

Το αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού απαιτεί μια βάση δεδομένων για την καταχώριση εμβολιασμών σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και έναν εξατομικευμένο κωδικό QR για τους εμβολιασθέντες. Η Κομισιόν στις Βρυξέλλες ορίζει τώρα τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να περιέχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα