ΑΘΗΝΑ
18:06
|
25.04.2024
Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με 100 συστήματα εντοπισμού – Ανησυχία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όσοι επιστρέφουν στο Ισραήλ από το εξωτερικό θα έχουν από σήμερα μια εναλλακτική επιλογή, η οποία θα τους απαλλάσσει από την υποχρεωτική καραντίνα των δύο εβδομάδων σε ξενοδοχείο. Η επιλογή είναι ένα ειδικό βραχιόλι παρακολούθησης, το οποίο θα ενημερώνει τις ισραηλινές αρχές όταν κάποιος παραβιάζει το υποχρεωτικό διάστημα απομόνωσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε χθες Δευτέρα με 100 συστήματα εντοπισμού που θα διατίθενται στο αεροδρόμιο “Μπεν Γκουριόν”. Το νέο σύστημα παρακολούθησης περιλαμβάνει ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ένα “έξυπνο” τηλέφωνο και μια επιτοίχια συσκευή ιχνηλάτησης. Όποιος επιλέγει το βραχιόλι θα μπορεί να απομονωθεί στο σπίτι του και όχι στα ξενοδοχεία του ισραηλινού στρατού. Τα έξοδα για την 14ήμερη διαμονή στα ξενοδοχεία τα αναλαμβάνει το κράτος του Ισραήλ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας SuperCom, η οποία βρίσκεται πίσω από το νέο βραχιόλι παρακολούθησης με πρόσχημα τον κορονοϊό, διαβεβαίωσε ότι η συσκευή δεν συλλέγει άλλες πληροφορίες πλην των μετακινήσεων του ανθρώπου που το φοράει στον καρπό του. “Κανείς δεν εξαναγκάζεται να το χρησιμοποιήσει. Όσοι ενδιαφέρονται αποκτούν απλά μια νέα επιλογή, μια ευελιξία”, είπε ο Ορντάν Τραμπέλσι της SuperCom. “Το ονομάσαμε βραχιόλι ελευθερίας γιατί δεν φυλακίζουμε κανέναν, αλλά δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να επιστρέψουν στα σπίτιά του”. Σύμφωνα με την εταιρεία SuperCom υπάρχει ενδεχόμενο το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να επεκταθεί σύντομα σε ένα σχέδιο που θα αποτελείται από χιλιάδες μονάδες για χρήση ευρύτερης κλίμακας, οι οποίες θα βοηθούν στη συμμόρφωση με την καραντίνα στο Ισραήλ.

Ωστόσο, το “ιστορικό” της εν λόγω εταιρείας εμπνέει ανησυχία σε ορισμένους στο Ισραήλ για παραβίαση της ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Η SuperCom είναι μια εταιρεία που έχει συνεργαστεί με πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες στον κόσμο προσφέροντας κυρίως υπηρεσίες για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση κρατουμένων. Το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα RT News, η εν λόγω εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο με την πολιτεία του Ουισκόνσιν για σύστημα παρακολούθησης παραβατών. Επιπλέον ειδικεύεται στην έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, σε ψηφοφορίες με βιομετρικά δεδομένα και σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Το Ισραήλ έχει προχωρήσει επίσης στην έκδοση ενός νέου εγγράφου: ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19, ή αυτό που αποκαλείται το “πράσινο βιβλιάριο”. Το βιβλιάριο, που θα αποτελεί το διαβατήριο ανοσίας θα δίνεται στον κόσμο που έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μείνουν μόνοι τους ή θα τους σνομπάρουν, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και μικρές διαμαρτυρίες που προειδοποιούν ότι το πράσινο πάσο θα δημιουργήσει νέα ιεραρχία στην κοινωνία.

Νέα ερωτήματα σε επίπεδο ηθικής προέκυψαν, όταν το κοινοβούλιο της χώρας, συμφώνησε να δώσει στις τοπικές αρχές προσωπικές λεπτομέρειες των ανεμβολίαστων κατοίκων για τις βοηθήσει σε πιο στοχευμένες καμπάνιες εμβολιασμού.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση στη λίστα της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα