ΑΘΗΝΑ
02:02
|
16.04.2021
“Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης”, λένε - Παρόμοια τάση παρατηρείται σε Γερμανία και Ελβετία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα στοιχεία από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της Γαλλίας δείχνουν να επιβεβαιώνουν μια νέα παγκόσμια τάση σκεπτικισμού και αμφιβολίας σε εργασιακά περιβάλλοντα νευραλγικών για την πανδημία κλάδων. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι διστάζουν, καθυστερούν ή διαφωνούν με τον υποχρεωτικό και άμεσο εμβολιασμό τους που προωθείται και επιβάλλεται από τις κρατικές υπηρεσίες.

Πιο αναλυτικά, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι στη Γαλλία “περίπου οι μισοί εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αρνούνται να εμβολιαστούν” παρά το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση γίνονται αυτόπτες μάρτυρες των συνεπειών της νόσου Covid-19 στους ηλικιωμένους ενοίκους των μονάδων. “Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης”, δήλωσε η Μαλίκα Μπελαρμπί εργαζόμενη σε γαλλικό οίκο ευγηρίας και εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής της ένωσης. Η ίδια απέδωσε αυτήν την αντίσταση των εργαζομένων στο γεγονός ότι αυτοί που συστήνουν τα εμβόλια είναι οι ίδιοι άνθρωποι – το γαλλικό κράτος – τους οποίους οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία κατηγορούν για τους χαμηλούς τους μισθούς και τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες.

Μία άλλη εργαζόμενη δήλωσε στο Ρόιτερς: “Προτιμώ να περιμένω λίγο” και όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο αυτή είναι η πιο συνήθης στάση των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στη Γαλλία. Όπως για παράδειγμα η Μαρί-Φρανς Μπουντρέτ, επίσης εργαζόμενη σε γηροκομείο, η οποία είδε έναν ασθενή να καταλήγει μπροστά στα μάτια, αλλά όταν ο εργοδότης τής προσέφερε την επιλογή να εμβολιαστεί, εκείνη  απάντησε: “Έχω κάποιες αμφιβολίες ακόμα. Προτιμώ να περιμένω”.

Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων στη Γαλλία καταγγέλλουν ότι εάν ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων σε γηροκομεία δεν κάνει το εμβόλιο, τότε αυτοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια σε ενοίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί και με μεγάλο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία. Στη Γερμανία, η εταιρία διαχείρισης οίκων ευγηρίας BeneVit Group έκανε τον Νοέμβριο έρευνα μεταξύ των εργαζομένων της και βρήκε ότι μόνο το 30% εξ αυτών ήθελαν να εμβολιαστούν. Ο Πέτερ Μπούρι, επικεφαλής του ProSenectute, της μεγαλύτερης οργάνωσης στην Ελβετία υπέρ των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, δήλωσε ότι το πολύ οι μισοί από τους νοσηλευτές στον ιατρικό κάδο είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν πει κατ’ επανάληψη ότι η ταχύτητα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και οι εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων έχουν πει ότι δεν θα κάνουν οικονομία σε ό,τι αφορά τις δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Τα ταχύτερα αποτελέσματα έχουν προκύψει από τη διενέργεια εκ παραλλήλου δοκιμών που συνήθως γίνονται διαδοχικά και μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Οι δοκιμές για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson έχουν δείξει μόνο προσωρινές παρενέργειες.

Η γαλλική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι η διαδικασία για την έγκριση των εμβολίων διασφαλίζει πως αυτά είναι ασφαλή, ότι παρακολουθεί τις παρενέργειες και ότι δεν έχει δει κάτι που να δικαιολογεί την αναστολή της χρήσης τους.

Ο αριθμός των εργαζομένων σε γαλλικά γηροκομεία που αρνούνται να κάνουν εμβόλιο είναι ο μισός συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Πατρίκ Περετί-Βατέλ, επικεφαλής έρευνας στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών. Ωστόσο, ο ίδιος, που είναι επίσης μέλος της επιτροπής της κυβέρνησης για την πολιτική του εμβολιασμού, δήλωσε ότι για να ανοσοποιηθούν περισσότεροι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει γίνει από τις διαμάχες για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες. “Το θέμα είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη”, είπε.

Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 3,8 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και περισσότερους από 87.000 θανάτους που σχετίζονταν με τη νόσο Covid-19.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θέλει και λίγο σόου το στραπάτσο

Κορονοϊός: Η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων

Κόβουν το επίδομα για αιτούντες άσυλο που μένουν εκτός δομών

Χωρίς μάσκες από την Κυριακή στο Ισραήλ!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα