ΑΘΗΝΑ
10:17
|
25.04.2024
Τουλάχιστον 13 νέα θύματα στις σημερινές διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών στις σημερινές μαζικές συγκεντρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος και σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων και δημοσιογράφων τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε πως οι δυνάμεις ασφάλειας απάντησαν με πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών χωρίς καμία προειδοποίηση σε αρκετά αστικά κέντρα και μικρότερες πόλεις της Μιανμάρ. Η χούντα της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία στις 1 Φεβρουαρίου φυλακίζοντας την ντε φάκτο ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, δείχνει αποφασισμένη να καταστείλει με κάθε τρόπο το κύμα διαμαρτυρίας.

“Είναι απερίγραπτο αυτό που συμβαίνει. Είναι σφαγή. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τα συναισθήματά μας”, δήλωσε στο Ρόιτερς νεαρός διαδηλωτής. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος στρατιωτικού καθεστώτος αρνήθηκε να απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις δημοσιογράφου του Ρόιτερς για μια δήλωση για την κατάσταση που επικρατεί στη Μιανμάρ.

Ο εκδότης της εφημερίδας “Monywa Gazette” δήλωσε ότι η διαδήλωση με τους περισσότερους νεκρούς ήταν αυτήν στην πόλη Monywa, όπου τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα σκοτώθηκαν. “Το επιβεβαιώσαμε μιλώντας με μέλη των οικογενειών των θυμάτων και με γιατρούς. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 30 τραυματίες. Κάποιο εξ αυτών δεν έχουν τις αισθήσεις τους”, δήλωσε ο εκδότης της εφημερίδας.

 Στη διαδήλωση στην πόλη Γιανγκόν αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς. Από την ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος μέχρι σήμερα τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μιανμάρ.

“Η χώρα είναι σαν την πλατεία Τιενανμέν στις περισσότερες πόλεις”, σχολίασε ο αρχιεπίσκοπος της Γιανγκόν, Καρδινάλιος Τσαρλς Μάουνγκ Μπο στο Twitter αναφερόμενος στις μαζικές διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία των φοιτητών στο Πεκίνο το 1989.

Η βία αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την έκκληση για αυτοσυγκράτηση που απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών γειτονικών κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα αίτημα προς τον στρατό της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη την ηγέτιδα της ανατραπείσας κυβέρνησης της χώρας Σου Τσι και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.

Διαδηλώσεις γίνονταν επίσης στην πολιτεία Τσιν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην πολιτεία Κατσίν, στο βόρειο, στην Σαν, στο βορειοανατολικό, στην κεντρική περιοχή Σαγκάινγκ και στον νότο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και κατοίκους.

“Ο στόχος μας είναι να δείξουμε ότι κανένας σε αυτήν τη χώρα δεν θέλει δικτατορία”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σαλάι Λίαν, ένας ακτιβιστής στην πολιτεία Τσιν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επίσης περίπου 300 διαδηλωτές κατά τη διάλυση των διαδηλώσεων στην Ρανγκούν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Myanmar Now. Ένας ακτιβιστής δήλωσε ότι επικεφαλής των διαμαρτυριών βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μακρές ουρές από νεαρούς άνδρες, που στέκονται με τα χέρια στο κεφάλι, και τους βάζουν σε φορτηγά του στρατού καθώς αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούν. Το Ρόιτερς δεν κατάφερε να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα