ΑΘΗΝΑ
16:48
|
19.04.2024
Ανασκευάζοντας τη θεωρία περί αυτοκτονίας το Ελιζέ παραδέχεται ότι ο δικηγόρος Ali Boumendjel βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τον γαλλικό στρατό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανασκευάζοντας  την θεωρία περί αυτοκτονίας, το Πρωθυπουργικό Μέγαρο της Γαλλίας ανακοίνωσε πως ο γαλλικός στρατός βασάνισε και δολοφόνησε τον Αλγερινό δικηγόρο και εθνικιστή ηγέτη Αλί Μπουμεντζέλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας.


Μετά την κοινοποίηση της έκθεσης του  ιστορικού Benjamin Stora, ο Εμμάνουελ Μακρόν παραδέχτηκε την Τρίτη, “στο όνομα της Γαλλίας”, ότι ο δικηγόρος και εθνικιστής ηγέτης Αλί Μπουμέντζελ “βασανίστηκε και δολοφονήθηκε” από τον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας το 1957.

Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 2 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας τόνισε πως “κανένα έγκλημα, καμία φρικαλεότητα που διέπραξε ο οποιοσδήποτε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να κρυφτεί.

Πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με θάρρος και διαύγεια, με απόλυτο σεβασμό σε όλους/-ες εκείνους/-ες που έχασαν τη ζωή τους”.  Προσέθεσε επίσης πως “η γενιά των εγγονών του Αλί Μπουμεντζέλ πρέπει να είναι σε θέση να φτιάξει τη ζωή της, μακριά από τα εχθρικά συναισθήματα που δημιουργούν η λήθη και η δυσαρέσκεια. Για αυτούς τους ανθρώπους τώρα, για τη γαλλική και την αλγερινή νεολαία, πρέπει να προχωρήσουμε στο δρόμο της αλήθειας, τον μόνο που μπορεί να οδηγήσει στη συμφιλίωση με τις αναμνήσεις.”  

Για πολλά χρόνια, η δολοφονία συγκαλύφθηκε ως αυτοκτονία, ενώ όπως αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας, στην πραγματικότητα ο Αλί Μπουμεντζέλ κατά τη διάρκεια της Μάχης  συνελήφθη από τον γαλλικό στρατό, τέθηκε σε απομόνωση, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στις 23  Μαρτίου 1957. Το 2000, ο ίδιος ο Paul Aussaresses (πρώην επικεφαλής πληροφοριών) ομολόγησε ότι διέταξε έναν από τους υφισταμένους του να σκοτώσει τον Αλί Μπουμεντζέλ και να παρουσιάσει το έγκλημα ως αυτοκτονία .

Ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που γεννήθηκε μετά τον πόλεμο της Αλγερίας (1954-1962), ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει “συμβολικές πράξεις”, προκειμένου να συμφιλιώσει τις δύο χώρες, αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε έκφραση μετάνοιας και συγγνώμης. 

Πριν την έκδοση του επίσημου δελτίου τύπου, ο πρόεδρος ανακοίνωσε αυτοπροσώπως στα εγγόνια του Αλί Μπουμεντζέλ το πόρισμα της έρευνας σε συνάντησή τους την Τρίτη. Μεταξύ άλλων, μοιράστηκε την προθυμία του να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε για αρκετά χρόνια με τη συλλογή μαρτυριών και την ενθάρρυνση του έργου των ιστορικών, προκειμένου να έχουν όλες τις οικογένειες των εξαφανισμένων, και στις δύο πλευρές της Μεσογείου, τα μέσα για να γνωρίζουν την αλήθεια.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το έργο αυτό θα επεκταθεί εις βάθος τους επόμενους μήνες, η χώρα θα κοιτάξει την ιστορία κατά πρόσωπο αναγνωρίζοντας τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να επιτευχθεί η συμφιλίωση.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η ανιψιά του Αλί Μπουμεντζέλ, Fadela Boumendjel-Chitour, ειχε καταδικάσει το “καταστροφικό ψέμα του [γαλλικού] κράτους” σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του θείου της.


Η αναγνώριση του συγκεκριμένου εγκλήματος από τη Γαλλία εντάσσεται στο πλαίσιο των συστάσεων του  ιστορικού Benjamin Stora αναφορικά με τον αποικισμό και τον πόλεμο της Αλγερίας, προκειμένου να επιλυθούν οι εντάσεις που συνοδεύουν ακόμη αυτή τη σύγκρουση.

Η έκθεσή του που παραδόθηκε στις 20 Ιανουαρίου, προκάλεσε έντονη κριτική, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αλγερία, ιδιαίτερα επειδή υποστήριξε πως ουδέποτε διατυπώθηκε “συγγνώμη” από το Παρίσι για τον αποικισμό.

Η ισχυρή Εθνική Οργάνωση των Μουτζαχεντίν (ΟΝΜ), βετεράνοι του Πολέμου της Ανεξαρτησίας (1954-1962), κατηγόρησαν τον ιστορικό ότι “απέκρυψε τα αποικιακά εγκλήματα” της Γαλλίας στην Αλγερία.

Η Εθνική Επιτροπή Συνδέσμου του Χάρκη (CNLH), πρώην βοηθητικοί μαχητές του γαλλικού στρατού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, κατήγγειλαν την έκθεση ως “μινιμαλιστική” και ζήτησε από τη Γαλλία να αναγνωρίσει “την εγκατάλειψη και τη σφαγή των χάρκων, μετά τη Συμφωνία στο Εβιάν και την κατάπαυση του πυρός της 19ης  Μαρτίου 1962”.

Η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει επανειλημμένα ζητήσει “την αναγνώριση των αποικιακών εγκλημάτων” από τη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας πως “Δεν θα προωθήσουμε τις καλές σχέσεις εις βάρος της ιστορίας και της μνήμης, αλλά τα προβλήματα επιλύονται με κατανόηση και ηρεμία και όχι με συνθήματα”.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης στην Αλγερία, François Goyette, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη γαλλόφωνη φιλοκυβερνητική L’ Expression, δήλωσε πως η συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι και την Αλγερία πρέπει να συντελεστεί με αμοιβαία αναγνώριση που εντάσσεται στο πλαίσιο “ούτε άρνησης, ούτε μετάνοιας”.

Με αφορμή την 60η επέτειο από το τέλος του πολέμου και την ανεξαρτησία της Αλγερίας, το 2022, το Παρίσι και το Αλγέρι προχώρησαν σε αυτή την “συμφιλίωση αναμνήσεων” και οι δύο πρόεδροι έχουν αναλάβει να συνεργαστούν σε αυτό το πλαίσιο.

Πηγή: Liberation

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα