ΑΘΗΝΑ
11:31
|
16.04.2024
Ενταση στις ουκρανο-σλοβακικές σχέσεις από το ατυχές αστείο του Μάτοβιτς περί ουκρανικής "Ζακαρπάτια".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς ρωτήθηκε αυτήν την εβδομάδα τι υποσχέθηκε στη Μόσχα σε αντάλλαγμα για τα ρωσικά εμβόλια.

“Την ουκρανική Ζακαρπάτια” απάντησε, χρησιμοποιώντας το ουκρανικό όνομα της Υπερκαρπαθίας, μιας ουκρανικής επαρχίας που συνορεύει με τη Σλοβακία.

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε σκανδαλώδης στην Ουκρανία, η οποία κατά παράδοση διατηρεί καλές σχέσεις με τη Σλοβακία

“Είναι απολύτως απαράδεκτη” είπε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νοκολένκο. “Θεωρούμε αυτές τις δηλώσεις εκτός τόπου και προσβλητικές ιδίως μετά τη ρωσική επίθεση και κατοχή” ορισμένων ουκρανικών περιοχών, πρόσθεσε.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε στη συνέχεια τον Σλοβάκο επιτετραμμένο στο Κίεβο για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας και να ζητήσει εξηγήσεις.

“Η Σλοβακία είναι φίλη σας”

Σήμερα, ο Μάτοβιτς ανακάλεσε τις δηλώσεις του, ζητώντας συγγνώμη από τους Ουκρανούς, με ανάρτησή του στο Twitter. «Η Σλοβακία είναι φίλη σας», πρόσθεσε στα ουκρανικά.

Παράλληλα, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ, που επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Φεβρουαρίο ζήτησε συγγνώμη από τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Ντμίτρο Κούλεμπα.

Η Σλοβακία έγινε την Δευτέρα η δεύτερη χώρα μέλος της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που παρέλαβε δόσεις του ρωσικού εμβολίου για την Covid-19.

Το Κίεβο, που μέχρι σήμερα έχει λάβει μόνο 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τα 40 εκατομμύρια κατοίκους του, απαγόρευσε τον Φεβρουάριο την εισαγωγή των ρωσικών εμβολίων στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα