ΑΘΗΝΑ
03:08
|
25.04.2024
Επί τάπητος ζητήματα σε σχέση με Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Λιβύη, πανδημία και διμερείς σχέσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας και οι διμερείς σχέσεις απασχόλησαν απόψε τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο και Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Image

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την εξαγωγή προς την Αυστραλια 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου AstraZeneca που είχαν συσκευασθεί σε βιομηχανία κοντά στην Ρώμη, ο Ντι Μάιο ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται “για εχθρική πράξη κατά της Αυστραλίας” αλλά για εφαρμογή νέου κανονισμού της ΕΕ που επιτρέπει την ανάσχεση εξαγωγών όσο υπάρχουν καθυστερήσεις από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών που υπέγραψαν συμφωνίες με την Κομισιόν.

Ο Λε Ντριάν επέλεξε να στείλει νέο “μήνυμα” στην Τουρκία απαιτώντας από αυτήν “συγκεκριμένες πράξεις από την ‘Αγκυρα, ώστε να υπάρξει απτή δέσμευσή της υπέρ του διαλόγου”.

Ο Ιταλός ομόλογός του δε εκτίμησε πως στην Ανατολική Μεσόγειο “άρχισαν να διαφαίνονται μηνύματα ύφεσης, τα οποία είναι εν δυνάμει ελπιδοφόρα”. Έσπευσε επίσης να αναφέρει πως η Ιταλία συμμερίζεται τους γαλλικούς στόχους “υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας” και στηρίζει την ένταξη της Γαλλίας στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EastMed Gas Forum).

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν επιπροσθέτως την κατάσταση στην Λιβύη, την ναυτική αποστολή “Ειρήνη” της ΕΕ και την επικείμενη συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, που θα πρέπει ως τη Δευτέρα να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό, οι εκλογές να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισαν οι ίδιοι οι Λίβυοι και να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, της 23ης του περασμένου Οκτωβρίου, θυμίζοντας ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από το λιβυκό έδαφος όλοι οι ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στη συνεχιζόμενη δράση του τουρκικού στρατού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα