ΑΘΗΝΑ
22:13
|
19.04.2024
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν ενέκρινε την ενέργεια των ιταλικών αρχών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εμπόδισε την εξαγωγή φορτίου με δόσεις εμβολίων της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με προορισμό την Αυστραλία. Η απόφαση αφορά 250.000 φιαλίδια του εμβολίου που παράχθηκαν και παρασκευάστηκαν σε εγκατάσταση της φαρμακευτικής AstraZeneca στην Ιταλία.

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει σε εφαρμογή του νέους κοινοτικούς κανόνες ελέγχου των εξαγωγών. Βάσει των νέων κανόνων που αποφασίστηκαν στις 30 Ιανουαρίου επιτρέπεται η απαγόρευση εξαγωγών σε περίπτωση που η εταιρεία πάροχος των εμβολίων δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αυστραλία σχολίασε ότι η απώλεια “ενός φορτίου” δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικό το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει αντίρρηση, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος. Η πρωτοβουλία θεωρείται νόμιμη, βάσει της απόφασης της Κομισιόν για Μηχανισμό Ελέγχου των Εξαγωγών, η οποία ελήφθη στις 30 Ιανουαρίου.

Η εταιρεία AstraZeneca αναφέρει ότι μπορεί να προμηθεύσει μόνο το 40% της συμφωνημένης προμήθειας εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε προβλήματα στην παραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Τον Ιανουάριο, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε είχε χαρακτηρίσει “απαράδεκτες” τις καθυστερήσεις των εταιρειών AstraZeneca και Pfizer και τις κατηγόρησε για παραβίαση των συμβολαίων τους με την ΕΕ.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Αυστραλίας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Σήμερα Παρασκευή αναμενόταν να ξεκινήσει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα