ΑΘΗΝΑ
00:00
|
05.05.2024
Πραγματοποιείται σήμερα, υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας και παρά την πανδημία, η ιστορική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πραγματοποιείται σήμερα, υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας και παρά την πανδημία, η ιστορική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ.

Ο 84χρονος ποντίφικας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κάνει την πρώτη στην Ιστορία παπική επίσκεψη στο Ιράκ ως “προσκυνητής της ειρήνης”, θα τείνει το χέρι στους μουσουλμάνους σιίτες κατά την συνάντησή του με τον μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, τον ανώτατο ηγέτη για τους σιίτες του Ιράκ και του κόσμου, σε μία χώρα ρημαγμένη, όπου θα υποστηρίξει μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου, δοκιμασμένη από τις συγκρούσεις και τις διώξεις.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, ο πάπας δεν θα έχει επαφή με το πλήθος και θα κυκλοφορήσει μόνος σε έρημους λόγω του lockdown δρόμους, που ανακατασκευάσθηκαν για την περίσταση, στην χώρα που έχει καταγράψει ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων Covid-19 -περισσότερα από 5.000.

Ο θρησκευτικός ηγέτης των καθολικών θα μετακινηθεί με θωρακισμένο όχημα, ελικόπτερο και αεροπλάνο, πετώντας ορισμένες φορές και επάνω από εδάφη που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι φιλόδοξο: Βαγδάτη, Νατζάφ, Ουρ, Αρμπίλ, Μοσούλη, Καρακός: από σήμερα και μέχρι την Δευτέρα θα διατρέξει 1.445 χιλιόμετρα σε μία χώρα όπου σκιάζεται από συχνές εκτοξεύσεις ρουκετών.

Ο Σάαντ αλ-Ρασάμ, χριστιανός της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ελπίζει ότι “ο πάπας θα εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να βοηθήσει τον λαό της”, σε μία χώρα όπου το ποσοστό της φτώχειας διπλασιάσθηκε στο 40% τον τελευταίο χρόνο.

Οπως κάθε φορά, ο πάπας Φραγκίσκος θα ξεκινήσει την επίσκεψη με ομιλία ενώπιον των μελών της ιρακινής ηγεσίας.

Οταν το 2014, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την πεδιάδα της Νινευί, χριστιανική περιοχή του βορείου Ιράκ, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν και έκτοτε δεν εμπιστεύονται τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που τους εγκατέλειψαν στην τύχη τους.

“Ορισμένοι δεν είχαν παρά λίγα λεπτά για να αποφασίσουν αν θέλουν να φύγουν ή να αποκεφαλισθούν” θυμάται ο πατέρας Καράμ Κασά.

“Αναγκασθήκαμε να εγκαταλείψουμε τα πάντα, πλην της πίστης μας”, λέει ο χαλδαίος ιερέας από την Νινευί, καταγγέλλοντας την ελλιπή βοήθεια της κυβέρνησης προς τους χριστιανούς για να ανακτήσουν τα σπίτια τους ή τη γη τους, που τα έχουν καρπωθεί μέλη ενόπλων οργανώσεων ή άνθρωποι των πολιτικών.

Για τον λόγο αυτό ο πάπας Φραγκίσκος θα τους καλέσει να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο Ιράκ.

Από τους 102.000 χριστιανούς που έφυγαν από την Νινευί μόνο οι 36.000 έχουν επιστρέψει. Και από αυτούς, το ένα τρίτο θα φύγει μέχρι το 2024 από τον φόβο της δράσης των ένοπλων οργανώσεων και εξαιτίας της ανεργίας, της διαφθοράς και των διακρίσεων.

Αύριο, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο πάπας θα γίνει δεκτός στην ιερή πόλη Νατζάφ από τον 90χρονο μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, που δεν έχει ποτέ εμφανισθεί δημόσια.

Ο πάπας θα συμμετάσχει αύριο σε προσευχή στην Ουρ, την κοιτίδα του Αβραάμ στο νότιο Ιράκ, μαζί με σιίτες, σουνίτες, γιαζίντι και σαβαίους θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα το Άγιο Φως

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα