ΑΘΗΝΑ
22:44
|
26.04.2024
Τι ακριβώς επιτρέπουν οι κωδικοί “2”, “4”, και “6” και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις και όλα όσα αλλάζουν στους κωδικούς “2”, “4” και “6” μέχρι τις 16 Μαρτίου έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σήμερα το πρωί, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μίλησε αρχικά για τον κωδικό “4” που χρησιμοποιείται για την παροχή βοήθεια σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη. Τα νέα μέτρα δίνουν στα ελεγκτικά όργανα το δικαίωμα να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS. “Δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες”, είπε ο κ. Γεωργαντάςε επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών. Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι δύο άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι ένα, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό. 

“Υπάρχουν αξιολόγικα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση”, εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα) δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση. Παράλληλα, για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής. “Η λογική (σ.σ. του περιορισμού) είναι να μην περνάς 10 σούπερ μάρκετ που βρίσκονται στον δρόμο σου για να πας εκεί που επιθυμείς ίσως για να εξυπηρετήσεις και κάποια επιθυμία σου”, εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το 13032 (τον αριθμό που προορίζεται για το λιανεμπόριο, όταν αυτό ανοίξει), ο Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι έτοιμο. “Θα στέλνεις κενό μήνυμα”, διευκρίνισε.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θοδωρής Χρονόπουλος, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι και οι αστυνομικοί περιμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για να δουν τι ακριβώς ισχύει, αλλά και για τους τρόπους ελέγχου. Ο Θοδωρής Χρονόπουλος ξεκαθάρισε ότι “τα 2 χλμ. δεν ισχύουν μέσα στο δήμο”, ενώ είπε ότι όσον αφορά στον κωδικό “6” για άσκηση, δεν υπάρχει περιορισμός αποστάσεων για κάποιον που μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο.

“Με τα πόδια αν θέλουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο”, είπε. Παράλληλα, τόνισε πως οι ανακοινώσεις ερμηνεύονται, αφού δεν υπάρχουν οι διευκρινίσεις βάσει ΚΥΑ και πως “μένει να διευκρινιστεί το τι δικαιολογητικά θα μας δείχνουν οι πολίτες”. “Δε θέλουμε να αδικήσουμε κάποιον, ο αστυνομικός είναι δίπλα στον πολίτη”, σχολίασε ο κ. Χρονόπουλος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα