ΑΘΗΝΑ
01:45
|
19.04.2024
Αποφασίστηκε μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε γορίλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πειραματικό εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων, Zoetis, ξεκίνησε να χορηγείται σε μεγάλους πιθήκους του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέσσερις ουρακοτάγκοι και πέντε μπαμπουίνοι έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Zoetis. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου έλαβαν την απόφαση μετά την εμφάνιση κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε γορίλες.

Ειδικότερα, οκτώ γορίλες του πάρκου του Σαν Ντιέγκο ήταν οι πρώτοι μεγάλοι πίθηκοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό τον Ιανουάριο και ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης από τη νόσο.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξάπλωση της νόσου Covid-19 στους μεγάλους πιθήκους. Η ανησυχία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους γορίλες καθώς ο πληθυσμός τους είναι από τους πλέον απειλούμενους με εξαφάνιση.

“Σε όλη μου την καριέρα ποτέ δεν είχα πρόσβαση τόσο γρήγορά σε ένα πειραματικό εμβόλιο και είναι η πρώτη φορά που επιθυμώ αμέσως να το δοκιμάσουμε στα ζώα”, δήλωσε η επικεφαλής της κτηνιατρικής ομάδας του πάρκου του Σαν Ντιέγκο, Ναντίν Λαμπέρσκι, στο National Geographic. Η ίδια πρόσθεσε πως οι πίθηκοι που έλαβαν το εμβόλιο δεν παρουσίασαν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα από τυχόν παρενέργειες του εμβολίου και σύντομα θα εξεταστούν για το αν ο οργανισμός τους έχει αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα.

Κρούσματα κορονοϊού έχουν διαγνωστεί και σε άλλα ζώα σε άλλους ζωολογικούς κήπους. Στη Νέα Υόρκη νόσησαν λιοντάρια και τίγρεις ενώ λιοντάρια διαγνώστηκαν θετικά και στη Βαρκελώνη.

Η εταιρεία Zoetis ξεκίνησε την έρευνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού για σκύλους και γάτες τον Φεβρουάριο του 2020 μετά την εμφάνιση του ιού σε σκύλο στο Χονγκ Κονγκ. Το εμβόλιο της χαρακτηρίστηκε ασφαλές για χρήση σε σκύλους και γάτες τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε άλλα ζώα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα