ΑΘΗΝΑ
23:34
|
26.04.2024
Μα σάρωση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον εμβολιασμό εναντίον της Covid-19 μπορεί να αποφέρει ψευδή διάγνωση καρκίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ειδικοί του καρκίνου και ακτινολόγοι στις ΗΠΑ προειδοποιούν τους λήπτες εμβολίων Covid-19 ότι μια κατά τα άλλα φυσιολογική ανοσολογική απόκριση μπορεί να εκληφθεί ως καρκίνος εάν εμφανιστεί σε μαστογραφία ή σε άλλο έλεγχο καρκίνου.

Πριν από τις μεγάλες επιθέσεις εναντίον λοιμώξεων και ανεπιθύμητων εισβολέων, μερικές από τις αμυντικές δυνάμεις του σώματος, τα λευκά αιμοσφαίρια, συγκεντρώνονται στους λεμφαδένες. Ωστόσο, οι λεμφαδένες, ειδικά στη μασχάλη, μπορούν να διογκωθούν μετά από εμβολιασμούς Covid-19.

Καθώς οι εξετάσεις για τον καρκίνο συνεχίζονται παράλληλα με τις κινήσεις εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, μια σάρωση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον εμβολιασμό μπορεί να αποφέρει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα και να προκαλέσει περιττό άγχος σε μια ήδη δύσκολη περίοδο.

«Αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει τους ασθενείς απ’ το να κάνουν το εμβόλιο», λέει η Δρ. Μελίσα Τσεν, ακτινολόγος στο MD Cancer Center στο Χιούστον.

Η Τσεν και οι συνάδελφοί της στο MD Anderson, η Σλόαν Κέτερινγκ του New York Memorial και η Ντέινα-Φάρμπερ της Βοστώνης δημιούργησαν ένα πάνελ για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο ψευδών θετικών αποτελεσμάτων εν μέσω των εμβολιασμών.

Το πάνελ προειδοποίησε τους ειδικούς ιατρούς να προετοιμαστούν για ασυνήθιστα «μεγάλους όγκους» θωρακικής τομογραφίας (CT), τομογραφίας εκπομπών ποζιτρονίων (PET) και μαστογραφιών που δείχνουν πρησμένους λεμφαδένες καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες εμβολιασμού.

Οι λεμφαδένες που προσβάλλονται συχνότερα βρίσκονται κοντά στη μασχάλη και στον αυχένα από την πλευρά που οι ασθενείς λαμβάνουν το εμβόλιο τους.

Ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει αυτό το πρήξιμο δεν είναι πλήρως κατανοητός και έχει αναφερθεί σε μελέτες σχετικά με τους αποδέκτες των εμβολίων Pfizer / BioNtech και Moderna, αλλά όχι με το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Η ηχηρή συμβουλή είναι οι ασθενείς να ενημερώσουν τον ακτινολόγο τους ότι έχουν εμβολιαστεί πριν από τη σάρωση, έτσι ώστε τυχόν οίδημα στους λεμφαδένες να μην οδηγήσει απαραίτητα σε λανθασμένη διάγνωση ή να προκαλέσει περιττές, δαπανηρές και δυνητικά επεμβατικές διαδικασίες.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα