ΑΘΗΝΑ
20:19
|
01.12.2021
ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες ζητούν από τον ΟΗΕ να μεριμνήσει για τη εγκατάστασή τους σε ασφαλέστερους χώρους, μετά από επιθέσεις στο στρατόπεδο της Κένυας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που διαμένουν σε στρατόπεδο προσφύγων στη βορειοδυτική Κένυα απηύθυναν έκκληση προς τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για την μετακίνησή τους σε μια ασφαλέστερη περιοχή, μετά από μια σειρά ομοφοβικών επιθέσεων από άλλους κατοίκους και ντόπιους.

Οι πρόσφυγες, που προέρχονται από χώρες όπως η Ουγκάντα, το Μπουρούντι και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανέφεραν ότι ένα τμήμα του στρατοπέδου Κακούμα, στο οποίο κατοικούν 135 ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες, έχει γίνει στόχος επιθέσεων τουλάχιστον πέντε φορές από τις αρχές του έτους.

Σε ένα περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, τρεις άντρες ομοφυλόφιλοι χρειάστηκε να λάβουν νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω εγκαυμάτων, καθώς οι επιτιθέμενοι έβαλαν φωτιά στο κρεβάτι τους όσο κοιμόντουσαν. Ο εκπρόσωπος του συγκεκριμένου τμήματος του καταυλισμού, Gilbert Kagarura, δήλωσε πως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που διαμένουν στο στρατόπεδο  έχουν επίσης ξυλοκοπηθεί, λιθοβοληθεί και μαχαιρωθεί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. 

Ο, Gilbert Kagarura δήλωσε: “Αφήσαμε τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ για να είμαστε ασφαλείς, αλλά ακόμη και εδώ μας κυνηγούν και μας επιτίθενται. Θέλουμε να μεταφερθούμε σε άλλη περιοχή. Η βία  στο στρατόπεδο εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ συμβαίνει εδώ και χρόνια. Η ομοφοβία εισχωρεί εδώ. Οι άλλοι πρόσφυγες και τα μέλη της κοινότητας απλά αναζητούν δικαιολογίες για να μας ακολουθήσουν και να μας επιτεθούν”

Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), η οποία είναι υπεύθυνη για το στρατόπεδο Kakuma, δήλωσε ότι η αστυνομία της Κένυας ερευνά την ύποπτη εμπρηστική επίθεση και ότι τα θύματα είχαν λάβει ψυχολογική υποστήριξη. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις μετεγκατάστασης λαμβάνονται “κατά άτομο και κατά περίπτωση” μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από κοινού με τις αρχές της Κένυας και τους τοπικούς εταίρους. Συμπλήρωσε πως περίπου 30 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες περιοχές του καταυλισμού τους τελευταίους μήνες. 

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες στην Κακούμα – έναν καταπράσινο καταυλισμό που φιλοξενεί περισσότερους από 160.000 ανθρώπους – έχουν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες επισφάλειας, απαιτώντας ασφαλές καταφύγιο.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετεγκατέστησε περίπου 200 ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες από το στρατόπεδο στο Ναϊρόμπι ως μέτρο μετά από μια βίαιη επίθεση εναντίον τους. Ωστόσο, η Κένυα απαιτεί από τους περισσότερους πρόσφυγες να παραμείνουν σε καθορισμένους καταυλισμούς και μερικοί από αυτούς επέστρεψαν στην Κακούμα, ως επί το πλείστον νεαρά άτομα..

Σήμερα διαμένουν στο στρατόπεδο περίπου 300 ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να ζει σε συνθήκες επισφάλειας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία επισημαίνει ότι η παρουσία της αστυνομίας έχει αυξηθεί στις περιοχές όπου κατοικούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Παρόλο που η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση έως 14 ετών στην Κένυα, ο νόμος σπάνια εφαρμόζεται και το έθνος της Ανατολικής Αφρικής θεωρείται πιο ανεκτικό από τη γειτονική Ουγκάντα ​​και την Τανζανία, αν και οι διακρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες.


Οι ομάδες LGBT+ Pan Africa, ILGA και το Παγκόσμιο Διαθρησκευτικό Δίκτυο εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιθέσεις στο Κακούμα και υποστηρίζουν τις εκκλήσεις για μετεγκατάσταση των προσφύγων. “Προτρέπουμε την Ύπατη Αρμοστεία να πάρει σοβαρά αυτήν την κρίση και να μεταφέρει όλα τα μέλη του μπλοκ σε ένα προσωρινό ασφαλές μέρος”, ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Thomson Reuters Foundation News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άρειος Πάγος: Όχι από τον εισαγγελέα στην αποφυλάκιση Πατέλη

Το Τελ Αβίβ έφτασε να γίνει η ακριβότερη πόλη στον κόσμο μέσα σ’ έναν χρόνο

Καταγγελία: «Γκανγκστερικοί» έλεγχοι εισιτηρίων στον ΟΑΣΘ

Ο Αγησίλαος Κουλούρης πιστεύει ότι οφείλουμε να μην είμαστε αδιάφοροι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα