ΑΘΗΝΑ
04:41
|
27.04.2024
Τεταμένο το κλίμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που διαφωνούν για την επιρροή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, τις οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου, το Χονγκ…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα κάλεσε σήμερα (7/3) τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τους «παράλογους» περιορισμούς που θέτουν στη συνεργασία τους το συντομότερο δυνατό και να συνεργαστούν σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, ενώ κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι φέρνει χάος στο όνομα της διάδοσης της δημοκρατίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τον “αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα” ως τη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον κορυφαίο διπλωμάτη του να περιγράφει την ασιατική χώρα ως τη “μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία” αυτού του αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ο κορυφαίος διπλωμάτης της κινεζικής κυβέρνησης και μέλος του δημοτικού συμβούλου, Γουάνγκ Γι, εξέφρασε μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, ακόμη και όταν περιέγραφε τα επίπεδα στα οποία πιστεύει ότι μπορούν να συνεργαστούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες τριβές ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν, το Σιντζιάνγκ και την αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ο Γουάνγκ είπε ότι το Πεκίνο “δεν θα δεχτεί ποτέ αβάσιμες κατηγορίες και λασπολογία” και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά ο κόσμος θα συνεχίσει να βιώνει αστάθεια. Προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πρόσχημα για την αυθαίρετη παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων χωρών. Είπε, επίσης, ότι οι διαφορές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεκτικά, οι δύο πλευρές πρέπει να υποστηρίξουν τον υγιή ανταγωνισμό και όχι το να στρέφονται στα άκρα, καθώς μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της πανδημίας. Ο Γουάνγκ κατέληξε λέγοντας ότι “ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συναντηθούν στα μισά του δρόμου και θα άρει τους διάφορους αδικαιολόγητους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη συνεργασία Σινο-ΗΠΑ μέχρι το συντομότερο δυνατό και δεν θα δημιουργήσουν τεχνητά νέα εμπόδια”.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα διαφωνούν σχετικά με την επιρροή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, τις οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει σε γενικές γραμμές τη σκληρή προσέγγιση του πρώην Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, απέναντι στην Κίνα, αλλά σκοπεύει να το πράξει σε συντονισμό με τους συμμάχους. Η ομάδα του Μπάιντεν έχει επισημάνει ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για τη δημοκρατική Ταϊβάν είναι σταθερή. Κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ, οι ΗΠΑ επέβαλαν μια σειρά κυρώσεων εναντίον της Κίνας και των αξιωματούχων της για τις οικονομικές πολιτικές του Σινγιάνγκ, του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου, οι οποίες δεν έχουν καταργηθεί από τη νέα κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι συμφωνεί με την αποφασιστικότητα του προκατόχου του Μάικ Πομπέο ότι η γενοκτονία εναντίον μουσουλμάνων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σιντζιάνγκ. 

Ακτιβιστές και ειδικοί του ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι 1 εκατομμύριο Μουσουλμάνοι Ουιγούροι κρατούνται σε κινεζικά στρατόπεδα, ωστόσο η Κίνα το αρνείται και αναφέρει ότι τα στρατόπεδά της παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση και είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

Ο Γουάνγκ αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σινγιάνγκ, λέγοντας ότι ορισμένοι Δυτικοί πολιτικοί επέλεξαν να πιστέψουν ψέματα για την περιοχή. «Όσον αφορά τη« γενοκτονία», οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής τον 16ο αιώνα, τους Αφρικανούς σκλάβους τον 19ο αιώνα, τους Εβραίους τον 20ο αιώνα και τους αυστραλιανούς αυτόχθονες που εξακολουθούν να πολεμούν σήμερα», είπε ο Γουάνγκ, ισχυριζόμενος ότι “η φερόμενη ως γενοκτονία” στο Σινγιάνγκ συνιστά έναν γελοίο παραλογισμό, με κρυφά κίνητρα και αποτελεί ένα πλήρες ψέμα. Προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ ότι στην Κινέζικη Ταϊβάν δεν υπήρχε περιθώριο συμβιβασμού, προτρέποντας τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να αλλάξει τις «επικίνδυνες πράξεις παιχνιδιού της προηγούμενης διοίκησης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα