ΑΘΗΝΑ
03:14
|
09.05.2024
Η ύφεση στο Λίβανο ώθησε σχεδόν το ήμισυ των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας στη φτώχεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κατάρρευση του τοπικού νομίσματος οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών καθώς και καθυστερήσεις στις αποστολές καυσίμων, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την περιοχή, με ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν διακοπές λειτουργίας περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ύφεση ώθησε σχεδόν το ήμισυ των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας στη φτώχεια.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ προέτρεψε τους πολιτικούς να παραμερίσουν τις διαφορές τους προκειμένου να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση ικανή να προσελκύσει κρίσιμη αναγκαία ξένη βοήθεια, καθώς η χώρα κατευθυνόταν για αναρχία, ανέφεραν το Σάββατο οι The Times of Israel.

Ο Ντιάμπ, ο οποίος παραιτήθηκε ως πρωθυπουργός πριν από περίπου επτά μήνες μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, απείλησε να αναστείλει τα προσωρινά καθήκοντά του για να προκαλέσει την ταχύτερη επίλυση της διαφοράς για ένα νέο σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου.

«Εάν η απομόνωση βοηθά στη διαμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου, τότε είμαι έτοιμος να καταφύγω σε αυτήν, αν και αντίκειται στις πεποιθήσεις μου γιατί διαταράσσει ολόκληρο το κράτος και είναι επιζήμιο για τους Λιβανέζους», δήλωσε ο Ντιάμπ σε τηλεοπτική ομιλία. «Οι κοινωνικές συνθήκες επιδεινώνονται, οι οικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν σοβαρά τη χώρα, οι πολιτικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες».

Ο Ντιάμπ μίλησε καθώς το νόμισμα του έθνους συνέχισε την ταχεία υποτίμησή του έναντι του δολαρίου, που ανταλλάσεται στη μαύρη αγορά για πρώτη φορά με σχεδόν 11.000 λίρες Λιβάνου.

Σε απάντηση στην κατάσταση στη χώρα, διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους από την Τρίτη, μπλοκάροντας δρόμους και αυτοκινητόδρομους με καύση ελαστικών.

«Ο Λίβανος βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και οι Λιβανέζοι πληρώνουν το τίμημα», τόνισε ο προσωρινός πρωθυπουργός.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τις αρχές να λάβουν κατάλληλα μέτρα για να βγάλουν το έθνος από την οικονομική κρίση και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της.

Από το φθινόπωρο του 2019, ο Λίβανος υφίσταται την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία του, με τον φουσκωμένο τραπεζικό τομέα και την ενδημική διαφθορά της κυβέρνησης να στέλνει το νόμισμα κάτω από το 80% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας οδήγησαν τους ανθρώπους στους δρόμους, πυροδοτώντας ένα μεγάλο κίνημα αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο του 2019, αλλά παρόλο που δύο κυβερνήσεις παραιτήθηκαν, ελάχιστα έχουν γίνει για να αντιμετωπιστεί η αιτία της κρίσης.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα