ΑΘΗΝΑ
16:01
|
16.04.2024
Οι διαδηλωτές βρέθηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους της Μιανμάρ, παρά τις νυχτερινές επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα (7/2) στη Μιανμάρ, σε μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες ενάντια στο πραξικόπημα του περασμένου μήνα, παρά τις ολονύκτιες επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτια ακτιβιστών και μελών της αντιπολίτευσης στην πόλη Γιανγκόν.

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στην πόλη Lashio, στη βόρεια περιοχή Shan της χώρας. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα. Οι διαμαρτυρίες σε έξι άλλες πόλεις ήταν ειρηνικές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις διαδηλώσεις σημειώθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, το Μανταλέι, όπου ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μετά την τήρηση δύο λεπτών σιγής προς τιμήν των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από την αστυνομία και τον στρατό.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 50 ανθρώπους κατά την προσπάθεια διάλυσης των καθημερινών διαδηλώσεων στο έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας από την 1η Φεβρουαρίου, που ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κίι.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε τουλάχιστον τρία μέρη στο Γιανγκόν, όπου οι κάτοικοι δήλωσαν ότι στρατιώτες και αστυνομία εφόρμησαν πυροβολώντας σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, και συνέλαβαν τουλάχιστον τρία άτομα στο Δήμο της Κιαουκτάδα, χωρίς να είναι γνωστή η αιτία των συλλήψεων. Επίσης, ο στρατός αναζήτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας έναν δικηγόρο που εργαζόταν για το κόμμα της Σου Κίι, τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία, αλλά δεν μπόρεσε να τον βρει, σύμφωνα με τον Sithu Maung, μέλος του πλέον διαλυμένου κοινοβουλίου. 

Πάνω από 1.700 άτομα έχουν συλληφθεί κάτω από τη χούντα μέχρι το Σάββατο, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας υποστήριξης της Ένωσης Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων.  Η ένωση δήλωσε πως οι κρατούμενοι γρονθοκοπήθηκαν και κλωτσήθηκαν με στρατιωτικές μπότες, ξυλοκοπήθηκαν με γκλόμπς και έπειτα σύρθηκαν σε αστυνομικά οχήματα. Προσέθεσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν σε κατοικημένες περιοχές και προσπάθησαν να συλλάβουν περαιτέρω διαδηλωτές, πυροβόλησαν στα σπίτια, καταστρέφοντας πολλά από αυτά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα